Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Ventspilī streiko nedaudzi, vairākums tikai atbalsta

No 429 Ventspils slimnīcā strādājošajiem mediķiem streikam pieteikušies tikai 48 cilvēki. Līdz ar to iestādes ārstnieciskais darbs ritēja gandrīz tāpat, kā parasti. Taču Diena novēroja, ka, savā starpā satiekoties, mediķi šai tēmai tomēr veltīja pastiprinātu uzmanību un interesējās, kas dzirdams par akcijas norisi citās Latvijas vietās.

Streika dalībnieku mazo skaitu pilsētā Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) Ventspils nodaļas priekšsēdētāja, slimnīcas medmāsa Olga Rozentāle skaidroja ar cilvēku bažām zaudēt daļu algas, jo par streika dienām tā nepienākas. “Mediķos nav pārliecības, ka LVSADA  zaudēto kaut cik kompensēs,” bažījās O. Rozentāle, vienlaikus priecājoties, ka streikotāji toties saņem nedalītu pārējo kolēģu morālo atbalstu un sekmju vēlējumus cīņā par algas paaugstinājumu.

“Mēs nelolojam ilūzijas, ka valdība izpildīs streikotāju prasības, taču uzskatām par pienākumu kolektīvi paziņot valdībai un likumdevējiem, ka uz veselības aprūpi vērstā viņu tagadējā politika ilgtermiņā draud iznīcināt nozari,” Dienai teica streika dalībnieks, ķirurgs Juris Krupnovs jaunākais (turpat slimnīcā strādā arī viņa tēvs, ķirurgs Juris Krupnovs).

“Mēs visu mūžu pildām mutvārdos doto Hipokrāta zvērestu, bet valdība nepilda pat pašas rakstiski apstiprināto solījumu par algu paaugstināšanu mediķiem,” sarūgtinājumu pauda urologs Mihails Goldšteins. Viņš streikotājiem pievienojies, solidarizējoties ar kolēģiem un uzskatīja, ka arodbiedrībai vajadzējis uz akciju aicināt vēl neatlaidīgāk, tad tā būtu stipri  daudzskaitlīgāka. Ārste terapeite Indra Fabriciusa pati streikā nepiedalījās, respektējot daudzos pacientus, kas gaida viņas palīdzību. Taču pašu streika ideju viņa, tāpat kā kolēģe Māra Jaunkalne, kas streikotājiem solījās pievienoties piektdien, visnotaļ atbalstīja, nesaskatot citu veidu, kā valdībai likt ieklausīties mediķu vajadzībās. Ar kolēģēm morāli solidarizējās arī 1.kirurģijas nodaļas medmāsas, kuras streikam dažādu iemeslu dēļ nebija varējušas pievienoties oficiāli.

Dienas uzrunātie Ventspils slimnīcas pacienti apgalvoja, ka streika dēļ nav izjutuši nekādu diskomfortu vai ārstniecības procedūru kavēšanos. Neiroloģijas nodaļas pacientes, maznodrošinātā pensionāre Anna Selezņova un invalīde Anna Kackēviča pauda atbalstu mediķu cīņai par algu paaugstināšanu, jo daudzkārt novērtējušas viņu profesionalitāti un pašaizliedzību cilvēku glābšanā, kas “ne ar kādu naudu nav samaksājama”.

Streiks turpināsies arī rīt.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas