Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Vēsturiskā atmiņa pārceļ Latvijā asi kritizētās izstādes prezentāciju

Fonda Vēsturiskā atmiņa vadība pārcēlusi Latvijā asi kritizētās izstādes Aizvestā bērnība: 1943-1944. Uz Latviju aizdzīto bērnu liktenis marta beigās iecerēto prezentāciju Latvijā "nepieredzētā Latvijas varas iestāžu spiediena" rezultātā, liecina fonda mājaslapā publicētā informācija.

Fonds bija cerējis prezentēt izstādi Maskavas namā Rīgā, neskatoties uz Ārlietu ministrijas (ĀM) lēmumu pasludināt par persona non grata fonda direktoru Aleksandru Djukovu un fonda pētniecības programmu vadītāju Vladimiru Simindeju. "Pēc šīs informācijas izplatīšanas oficiālās Latvijas varasiestādes pārgāja uz tiešu spiedienu un iebiedēšanu pret fonda partneriem izstādes organizēšanai," apgalvo fonda pārstāvji.

Uz ĀM izsaukts Maskavas nama direktors Jurijs Silovs, kuram izvirzīts ultimāts atcelt izstādes prezentāciju, pretējā gadījumā Maskavas namam tikšot sagādātas "nopietnas nepatikšanas". Fonda rīcībā arī ir informācija, ka Latvijas varasiestādes draudējušas izstādes prezentācijas gadījumā izdarīt "administratīvu spiedienu" uz virkni krievvalodīgo Latvijas nevalstisko organizāciju, tostarp tādām, kuras nodarbojas ar vēsturisku un kultūras jautājumu pētniecību.

Fonds secina, ka Latvijas paziņojums par nepieciešamību objektīvi pētīt Latvijas un Krievijas vēsturi ir "ne vairāk kā ciniski meli". Lai arī fonds paziņo, ka patlaban pārceļ izstādes prezentāciju Latvijā, tomēr ideju līdz galam neatmet, solot izstādi Latvijā prezentēt "saprātīgos termiņos".

ĀM preses sekretārs Jānis Sīlis sacīja, ka ĀM ir iepazinusies ar Djukova un Simindeja pārstāvētā fonda "izteiktajiem apgalvojumiem un interpretācijām". "Šeit jāatgādina, ka ĀM savā darbā tiekas ar daudz un dažādu iestāžu un organizāciju pārstāvjiem, lai pārrunātu visplašāko jautājumu loku. Ja tādas rodas, tad sarunās ministrija var paust arī bažas par kādu jautājumu, taču ar draudēšanu ministrija nekādā mērā nenodarbojas un tas nav ministrijas kompetencē. Šie kungi kaut ko ir sajaukuši vai arī paši nav spējīgi domāt citādās kategorijās. Kā zināms, savā laikā viens no kungiem tika izteicis atklātu vēlmi uzspridzināt Latvijas vēstniecību un nogalināt Latvijas pilsoni," atgādināja Sīlis.

Jau ziņots, ka iepriekš fonds bija plānojis izstādi Maskavas namā Rīgā prezentēt marta beigās. Izstāde tika atklāta februārī Krievijas Mūsdienu vēstures muzejā. Krievijas televīzijas kanāla TV Centrs raidījums Notikumu centrā ar Annu Prohorovu vēstīja, ka nesen klajā nākuši dokumenti, kas liecina, ka vācu okupācijas laikā Latvijā notikušas "īstas medības uz krievu un baltkrievu bērniem", kuras veikuši ne vien fašisti, bet arī latvieši. "Ļoti bieži šajās operācijās nevis piedalījās vācieši, bet tās bija latviešu kolaboracionistu operācijas," raidījumam teica Djukovs.

Savukārt ĀM, asi nosodot izstādi, norādīja, ka tā ir kā ļaunprātīga vēstures falsifikācija. "Tā kalpo to spēku interesēm, kuru mērķis ir traucēt Latvijas un Krievijas attiecību normalizācijai," bija teikts ĀM paziņojumā masu medijiem. "Tiem, kuri patiesi interesējas par šīs traģiskās vēstures notikumiem, ir skaidrs, ka nedz minētai izstādei, nedz Djukova darbībai nav sakara ar vēstures zinātni," uzsvēra ĀM.

Top komentāri

K-K
K
' ... Fonds secina (!), ka Latvijas pazinojums par nepieciesamibu objektivi petit Latvijas un Krievijas vesturi ir 'ne vairak ka ciniski meli'. Fonds parcel (?)...' ... 'Ciniski meli ' !!!! Japasmejas, tad jadusmojas cik viegli un veiksmigi sie elementi ielauzas Latvijas masu medijos, cik efektivi sie paspasludinatie etikas un morales AIZSTAVJI - patiesiba GRAVEJI - PROJEKTE UZ CITIEM SAVU VERTIBU AKTUALO NETIKLIBU ! ... Ka jau parasts, NO SI FONDA UN LIDZIGAM ORGANIZACIJAM, nekaunigi --- ar Bezabrenes 'uzpirktas' masu medijas palidzibu, un bez kadas autoritates SEGUMA, nevienlidziga internacionala skala ( kads naidigs fonds parspej ar savam propogandas publikacijasm visu suverenas Latvijas valsts aparatus !!!!) ---- atkal publiskots BALTIJAS UN LATVIJAS VESTURISKAS PATIESIBAS UN TAISNIBAS NEPIENEMAMS NOVERTEJUMS ... Un atkal, kriminallikumam par vestures falsifikacijam un tadejadi naida celsanu Latvija, neatbilstiga, neoficiala reakcija no AM vai citam atbildigam valsts institucijam, kas esam pasivas, atlauj sim pretvalstiskam un pretlatviskam organizacijam sacelt haosu valsti ar savu nelikumigo talako darbibu propogandejot ar vesturiskam nepatiesibam, selektivam instancem un klajiem meliem, pasniegtiem pielietojot izsmalcinatas spropogandas metodes !!!!! ... Sadi meligi apvainojumi latviesiem --- Latvijas valsts un tas autoritate par cilvekiem taja laika vairs neeksisteja --- notiek tikai ar noluku nelaut pasaules prese un zemapzina nonakt PATIESIBA par ISTO BERNU MEDIBA LATVIJA !!! ... ista patiesiba: 1. BAIGA GADA - 1941. g. un sekojosa I MASU DEPORTACIJA - ap 20 000 cilveku, ieskaitot pensionarus, sievietes, bernus un zidainus !!! 2. II MASU DEPORTACIJA - 1949.G. - 13 624 gimenes --- 42 149 cilveki ieskaitot pensionarus, sievietes, bernus un zidainus !!!! ... Latvija ka vieniga valsts, pirms II Pasules kara uznema zidu beglus no Nacistiskas Vacijas, ... Vacu okupacijas laika, krievu kara gustekni brivi stradaja latviesu saimniecibas - pats tur biju ka berns .. ... Daudzas latviesu gimenes pienema kara laika barenus gimene utt . ... Reiz siem meliem par latviesiem un Latvijas vesturisko patiesibu un to izplatitajiem ir japieliek punkts, un, jasauc pie atbildibas tiesa, ka Latvija ta Internacionala Hagas tiesa !!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas