Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

VID aiztur naudas atmazgātāju grupējumu; viens no organizatoriem apcietināts

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde aizturējusi piecu cilvēku grupējumu, kas izvairījās no nodokļu nomaksas lielos apmēros, kā arī nodarbojās ar naudas atmazgāšanu

Kā informēja VID sabiedrisko attiecību daļā, pagājušajā nedēļā veicot 16 kratīšanas Rīgas teritorijā, ir apturēta kāda noziedzīga grupējuma darbība, kas laikā no 2011.gada 1.janvāra līdz šā gada 19.septembrim izvairījās no nodokļu nomaksas lielā apmērā un legalizēja noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus, nodarot valsts budžetam aptuveni 1,3 miljonu latu lielu kaitējumu.

Aizturēti ir pieci cilvēki, viens no organizatoriem jau iepriekš ir bijis atzīts par aizdomās turēto kādā no VID Finanšu policijas pārvaldes sāktajiem kriminālprocesiem par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un naudas atmazgāšanu.

Noziedzīgajā shēmā bija iesaistīti vairāk nekā desmit reāli strādājoši uzņēmumi un apmēram 20 fiktīvi uzņēmumi, kuru darbības joma bija saistīta ar telpu un ēku apsaimniekošanu, celtniecību un elektroinstalāciju ierīkošanu. Šis grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus, lai iegūtu skaidras naudas līdzekļus algu izmaksai "aploksnēs" un automašīnu privātām vajadzībām iegādei.

Lai samazinātu valsts budžetā maksājamā pievienotās vērtības nodokļa apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas "klienti" savās pievienotās vērtības nodokļa atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumu apmēru valsts budžetā. Noziedzīgais grupējums bija arī izveidojis naudas līdzekļu pārskaitīšanas mehānismu caur vairāku fiktīvo uzņēmumu norēķinu kontiem Latvijas bankās.

Izmeklēšanas laikā likumsargi noskaidrojuši, ka šo grupējumu veido trīs organizatori, pieci atbalstītāji, apmēram divdesmit piecas fiktīvās amatpersonas, kā arī "klienti", kuru precīzs skaits pagaidām vēl nav noteikts.

Notikušo kratīšanu laikā izņemti 27 000 latu skaidrā naudā, planšetdatori, dokumenti, kodu kalkulatori, zīmogi, bankas kartes, datu nesēji un citi svarīgi lietiskie pierādījumi, kā arī ir uzlikts arests noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem teju 10 000 latu apmērā noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu norēķinu kontos dažādās Latvijas bankās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas