Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

VID izveidojis jaunu nodokļu maksātāju reitinga sistēmu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir izveidojis jaunu nodokļu maksātāju reitinga sistēmu, kas uzņēmējiem ir pieejama Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) profilā, informēja VID pārstāvji.

VID skaidro, ka nodokļu maksātāja reitings ir informatīvs rīks, kas stiprina izpratni par godīgu uzņēmējdarbību, kā arī motivē un atbalsta uzņēmējus, tādējādi mazinot ēnu ekonomiku.

Reitinga rādītāji ir veidoti kā skaidrojoša ceļa karte uzlabojumiem nodokļu nomaksas jomā. Uzņēmumam redzamie rādītāji, kas atzīmēti ar zaļu, tam ir izpildīti nevainojami. Dzelteni iekrāsotajiem rādītājiem jāpievērš uzmanība un jāparedz uzlabojumi. Savukārt sarkani iekrāsotie ir kritiski un noteikti jāuzlabo.

VID informē, ka reitingu veido sešas datus kopas - reģistrācijas dati, deklarāciju un pārskatu savlaicīga iesniegšana, nodokļu samaksa, piemērotie sodi, atalgojuma līmenis uzņēmumā, tostarp salīdzinājumā ar citiem konkrētās nozares profesionāļiem, un informācija, kas var liecināt par pārkāpumiem.

VID norāda, ka kopumā uzņēmumi ir saņēmuši vienu no pieciem reitinga līmeņiem. 

"A līmeņa" uzņēmums laikus un pilnībā samaksā nodokļus un tam nav būtisku pārkāpumu risku. Uzņēmums ir uzticams nodokļu maksātājs un valstij spēj būt uzticams sadarbības partneris.

"B līmeņa" uzņēmums kopumā pilda saistības ar valsti, tomēr ir vieta uzlabojumiem - savlaicīgāk iesniegt un precīzāk sagatavot deklarācijas, deklarēt un laikus samaksāt visus nodokļus. B līmeņa uzņēmums var būt biznesa partneris, bet vērts rūpīgāk izvērtēt sadarbības nosacījumus, kā arī jāpalūkojas, vai uzņēmumam nav būtisku nodokļu parādu.

Tikmēr "C līmeņa" uzņēmums pārkāpumu dēļ ir izslēgts no PVN maksātāju reģistra vai VID ir nolēmis apturēt tā saimniecisko darbību. Šādu uzņēmumu spēja pildīt biznesa saistības ir vērtējama kritiski, un, ja uzņēmuma saimnieciskā darbība ir apturēta, darījumi ar to ir aizliegti ar likumu.

"N līmeņa" uzņēmumi ir neaktīvie nodokļu maksātāji. Šie uzņēmumi saskaņā ar pašu deklarēto informāciju neveic saimniecisko darbību. Sākot sadarbību ar šādu uzņēmumu, jārēķinās, ka vismaz sešus mēnešus tam nav bijuši deklarēti darījumi, nav bijis darbinieku vai tiem nav maksātas algas.

Savukārt "J līmenī" iekļauti jaunreģistrētie nodokļu maksātāji, kas ir dibināti pēdējo sešu mēnešu laikā.

VID atzīmē, ka uzņēmuma reitinga burts no 2024.gada marta būs aplūkojams VID publiskojamo datubāzē. Patlaban uzņēmumi ar reitinga informāciju var izvēlēties brīvprātīgi dalīties ar saviem sadarbības partneriem un citiem interesentiem.

VID informē, ka šogad 24 219 uzņēmumi jeb 18% no visiem Latvijas uzņēmumiem novērtēti ar "A līmeni", 59 238 uzņēmumi jeb 43% - ar "B līmeni," bet 9194 jeb 7% - ar "C līmeni". Tāpat 4057 uzņēmumi jeb 3% no visiem bija jaundibināti, bet vēl 40 482 jeb 29% - neaktīvie nodokļu maksātāji.

Vienlaikus, lai palīdzētu iepazīt jauno rīku un to efektīvi izmantot kā ceļvedi godīgai uzņēmējdarbībai, 10.janvārī plkst.10 VID kontā sociālajā platformā "Youtube" notiks tiešsaistes seminārs. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas