Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 7. oktobris
Daumants, Druvvaldis

Videi paredzētā nauda apkuri Tumē zaļāku nepadara

Vējonis noliedz, ka katlumājas būvniecība atbalstīta, jo pagastā dzīvo partijas biedre Dagnija Staķe. Laikā, kad beidzies Eiropas Savienības finansējums un vairumam pašvaldību nav iespēju tikt pie naudas jaunām katlumājām ar lētāku apkuri, Tumes pagasts šāgada sākumā ticis pie 20 tūkstošiem latu no Latvijas Vides aizsardzības fonda (LVAF).

Tie domāti šķeldas katlumājas būves sākumam. Šis pagasts zīmīgs ar to, ka tajā dzīvo labklājības ministre Dagnija Staķe (ZZS) un viņas dēls Andrejs ir pagasta deputāts, savukārt LVAF padomi vada viņas partijas biedrs Raimonds Vējonis. Aizdomas, ka nauda tikusi savējiem, R.Vējonis noliedz. Zīmīgi, ka nauda piešķirta no sadaļas, kas paredzēta pārejai uz videi draudzīgāku kurināmo, taču pagasts apkurē jau izmanto koksni, un speciālisti atzīst, ka koksne un šķelda ir videi vienlīdz nekaitīga. ERAF finansējumu - 7,9 miljonus latu 2004.-2006.gadam nacionālajai programmai Siltumapgādes sistēmu uzlabošana, samazinot sēra saturu kurināmajā - varēja iegūt tie pašvaldību projekti, kuri bija sabiedriski nozīmīgi, proti, attiecās uz sabiedriskām ēkām, piemēram, skolām, slimnīcām. Nauda primāri tika piešķirta pašvaldībām, kurās kurināšanai izmantots videi "nedraudzīgais mazuts". Tumes pagasta padome bija to paš-valdību vidū, kas pie ERAF finansējuma netika, tādēļ nolēma sniegt projektu LVAF. Pagasts šķeldas katlumājas būvniecībai no LVAF ieguva maksimāli iespējamo līdzfinansējuma summu - 20 000 latu.

ZZS "draudzību" noliedz


"Projekts atbilst fonda prioritātēm. Tas ir energoefektivitātes paaugstināšanas pasākums, kā arī atjaunojamo energoresursu īpatsvara palielināšana. Teorētiski jau pagasts, veicot katlumājas rekonstrukciju, varēja pāriet uz videi nedraudzīgāku kurināmo," lēmumu atbalstīt katlumāju Tumes pagastā paskaidro Jānis Rudzītis, LVAF direktora vietnieks. Pārējie četri LVAF iesniegtie projekti sadaļā Gaisa aizsardzība un klimata pārmaiņa tikuši noraidīti, jo nebija iesniegti visi nepieciešamie dokumenti. LVAF deva iespēju divām pašvaldībām - Zirņu pagastam un Preiļu pagastam, kuri bija uzvarējuši sakoptāko pagastu konkursā 2006.gadā, piedalīties ārpus kārtas konkursā un uzlabot siltumapgādes sistēmas. Katra pašvaldība varēja iegūt 5000 latu līdzfinansējumu saviem projektiem.

Arī R.Vējonis apgalvo, ka tiek atbalstīti ne tikai projekti, kas konkursa sadaļā atbilst prioritātēm, bet arī citi. Viņš ir pārliecināts, ka konkursā Tumes ciema katlumājas projekts godīgi uzvarējis. Viņš noliedz, ka projekta atbalstīšanu varētu ietekmēt tas, ka viņa partijas biedre D.Staķe dzīvo Tumes pagastā.

Arī D.Staķe noliedz, ka projekta atbalstīšanu būtu kaut kā veicinājusi. Par koksnes katlumāju ministre zinot tikai tik, cik viņai stāstījis dēls. "Būsim atklāti. Es nevaru atbildēt par Vējoņa rīcību. Un ja projekts atbilda konkursa nolikumam. Vai tad neviens projekts Tumes pagastā nevar tikt atbalstīts, ja es tur dzīvoju? Vai es esmu kāda kaitniece pagastam?"

Ekonomiski pamatots


Komentējot Tumes pagasta katlumājas ieceri, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomnieks Paulis Barons teic, ka no vides viedokļa nav nekādas atšķirības, vai tiek kurināta koksne vai šķelda - abi kurināmie ir videi vienlīdz draudzīgi: "Izmeši ir pielīdzināmi nullei. Koksni un šķeldu var salīdzināt ar gaļu un malto gaļu, nekādas atšķirības."

Jau 2003.gadā Tumes pašvaldība izstrādāja Tumes ciema siltumapgādes rekonstrukcijas plānu, kas paredz likvidēt divas mazās koksnes katlumājas, lai būvētu jaunu. "Mums ir projekts apkurei izmantot koksnes atkritumus - šķeldu. Tam ir vairāki apsvērumi - mežinieki prognozē, ka malkas cenas ne vien aug, bet malkas jau arī nebūs vienmēr," saka Arvīds Driķis, Tumes pagasta padomes priekšsēdis (ZZS).

LVAF saņemtais finansējums gan ir tikai salīdzinoši neliela daļa no kopējā projekta izmaksām, kas projekta iesniegšanas brīdī bija 254 500 latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas