Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Viedoklis: Pievienojoties "baltajam sarakstam", godīgie uzņēmumi neko būtisku neiegūs

Finanšu ministrijas iecere ieviest uzņēmumu "balto sarakstu" nenoliedzami ir apsveicama. Tomēr jāatzīst, ka pašreizējais pilotprojekts liek secināt, ka godīgajiem uzņēmumiem iespēja pievienoties "baltajam sarakstam" nedos nekādus būtiskus ieguvumus, un attiecīgi uzņēmumi, kas nodokļu nomaksu neveic godprātīgi, tas noteikti nemotivē pāriet legālā biznesa pusē. Proti, Latvijā pakalpojumu biznesa nozarēs, kurām raksturīgs liels nodarbināto personu skaits, aktuālākā problēma ir nodokļu nomaksa par strādājošajiem, jo tieši sociālās nomaksas par darbiniekiem veido būtiskāko slogu.

Ņemot vērā augsto ēnu ekonomikas un nelegālās nodarbinātības īpatsvaru valstī, tieši šo bija nepieciešams paredzēt kā vienu no būtiskākajiem kritērijiem, lai uzņēmums būtu tiesīgs pretendēt uz vietu "baltajā sarakstā". Respektīvi, visiem "baltā saraksta" dalībniekiem kā obligāts priekšnosacījums būtu precīza jeb caurspīdīga uzņēmuma darbinieku skaita un par tiem nomaksāto sociālo nodokļu norādīšana.

Diemžēl šī ideja, kas "baltajam sarkstam" patiesi piešķirtu jēgu, nezināmu iemeslu dēļ nav iekļauta kritēriju sarakstā. Līdz ar to patlaban atrašanās šajā sarakstā vairāk ir prestiža jautājums, nevis reāla cīņa ar negodprātīgajiem nodokļu maksātājiem.

Šobrīd pilotprojektā lielākais uzsvars ir uz birokrātisko pasākumu mazināšanu godīgajiem uzņēmumiem, taču tas noteikti nav vērtējams, kā būtiskākais aspekts stabilai un ilgtermiņa uzņēmuma darbības nodrošināšanai. Uzskatu, ka saglabājot patreizējo pilotprojekta variantu, izvirzītie mērķi, tostarp veicināt negodprātīgo nodokļu maksātāju pāreju legālajā biznesā, ir nopietni apdraudēti.

Lai no "baltā saraksta" patiesi būtu kāds efekts, rekomendētu īpaši pievērst uzmanību un sakārtot jomu, kas skar uzņēmumu dalību konkursos, paredzot daudz stingrākas prasības un lielākas priekšrocības legāli strādājošajiem uzņēmumiem. Tāpat vērtību uzņēmumu "baltajam sarakstam" sniegtu fakts, ka valsts un pašvaldību konkursos drīkstētu piedalīties tikai uzņēmumi no šī saraksta.

Jāatzīmē, ka visai kuriozs ir fakts, ka "baltā saraksta" pilotprojekta versijā ir iekļauti uzņēmumi, kuru pamatā ir valsts vai pašvaldību kapitāls - vai tiešām šie uzņēmumi arī izvairās no nodokļu nomaksas un nestrādā 100% godīgi?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas