Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Vienojas novadus apstiprināt septembrī

Septembrī karte ar jauno novadu robežām, visticamāk, tiks apstiprināta valdībā. Par to liecina pirmdien notikusī koalīcijas padomes sēde, kurā neviena no koalīciju veidojošajām partijām neizteica iebildumus pret administratīvi teritoriālo reformu. Politiķi uzsvēra, ka reforma ir pārāk ieilgusi, un apliecināja, ka ir gatavi pielikt tai punktu.

Uz koalīcijas padomes sēdi reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs (TP) ieradās ar kartes projektu, kas paredz vairāk nekā 80 novadu izveidi. Divas stundas politiķi skrupulozi to apsprieda — visus rajonus, pagastus un plānotos novadus. "Koalīcija principiāli atbalstīja šo karti," pēc sēdes sacīja A.Štokenbergs, ko Dienai apstiprināja Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP). "Protams, ir daži rajoni, kur nav vienprātīgs viedoklis, bet, domāju, pašvaldību ministrs varēs sabalansēt šos lēmumus," sacīja A.Kalvītis. Minētie problēmrajoni esot Cēsu, Valmieras, Bauskas un Rēzeknes, kuros viena vai pāris pagastu vēlmes nesakrīt ar pārējo rajonā esošo, precizēja A.Štokenbergs. Tas nozīmē, ka kartē vēl līdz 18.septembrim, kad to paredzēts skatīt valdībā, varētu būt izmaiņas. Uz jautājumu, cik novadu gala rezultātā varēt būt, A.Štokenbergs atbildēja: "Man nav svarīgs skaits, galvenais, lai novadā ir attīstības centrs un skaidra attīstības perspektīva." Atbalstīt novadu kartes projektu valdībā solās teju visas koalīciju veidojošās partijas, vienīgi Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) lēmums vēl nav skaidrs. To, kā šī partija valdībā balsos par novadu karti, izlemšot nākam otrdien ZZS partijas padome kopā ar pieaicinātajiem ZZS pašvaldību vadītājiem. "Nekad mums nav bijusi principiāla nostāja pret reformu, tomēr nospriedām, ka tas ir pārāk atbildīgs jautājums, lai to pieņemtu paši," skaidroja ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Savukārt A.Štokenbergs Dienai norāda, ka "ZZS ir parakstījusi valdības deklarāciju, kurā ir teikts, ka reforma ir jāpabeidz. Domāju, ka viņi stingri turēsies pie tā, ko solījuši."

Viedokļi

Māris Kučinskis, TP Saeimas frakcijas priekšsēdētājs:
Tautas partija vienmēr bijusi par šo reformu, jo attīstīties var tikai teritorija, kas ir pietiekoši liela. Mazas pašvaldības uz to nav spējīgas. Līdz šim reformas pieņemšanu vienmēr izmaisīja vēlēšanas, jo politiķiem likās, ka tas ir nepopulāri. Šobrīd esam pārliecināti, ka finišs tuvojas. Svarīgi lai būtu skaidrība uz 2009.gada pašvaldību vēlēšanām. Pēc šīsdienas koalīcijas sēdes tiek piedāvāti apmēram 80—90 novadi un mēs šo variantu atbalstīsim. Problēmas arī nav ar vēlēšanu kārtību. Likumdošanā jau noteikts, ka novads izveido vēlēšanu komisiju, taču, ja tas netiek izdarīts, tad to izveido Centrālā vēlēšanu komisija. Zemnieki gan prasa mažoritātes principu vēlēšanās, taču tas sevi neattaisno. Mēs negribam mainīt vēlēšanu kārtību un šobrīd izskatās, ka novados būs no 11 līdz 15 deputātiem. Pašlaik vēl pašvaldības vadītāju vidū dominē neziņas sindroms par to, kas būs pēc krēsla zaudēšanas.

Māris Grīnblats, TB/LNNK Saeimas frakcijas priekšsēdētājs:
Administratīvi teritoriālā reformas gaita ir tik ilga, ka to būtu jāvērtē vēsturniekiem, nevis politiķiem. Pašreizējo Aigara Štokenberga (TP) piedāvāto variantu mēs nodosim mūsu partijas teritoriālās reformas darba grupai, kurā ir arī vairāki pašvaldību pārstāvji. Tā nedēļas laikā spriedīs par projektu, kas ir uz papīra. Pašreiz piedāvātais novadu skaits nedaudz atšķiras no iepriekšējā, varētu būt kādi 93 novadi. Ja darba grupa teiks, ka jāatbalsta mēs atbalstīsim. Pilnībā noraidīts šis variants netiks, bet darba grupa varētu izteikt ierosinājumus.

Andris Bērziņš, LPP/LC Saeimas frakcijas priekšsēdētājs:
Reforma ir nepieciešama un tai jāpieliek punkts. Kas attiecas uz novadu skaitu, tad diskusijai ir jāturpinās, un tas ir jautājums kā pašvaldības vienosies. Tomēr jābūt saprātīgiem argumentiem. Mēs runājam jau 12 gadus, ja nepieliek punktu, tad vēl 20 gadus varētu notikt sarunas. Vēl daudzas lietas ir neskaidras, lai reformu drīz pabeigtu, bet nākošajām pašvaldību vēlēšanām vajadzētu jau notikt novados. Būs kaut kādi iebildumi, bet es domāju, ka visi apzinās, ka tai jāpieliek punkts.

Augusts Brigmanis, ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs:
«Nekad mums nav bijusi principiāla nostāj pret reformu. Tā lielākā diskusija bija, vai ļoti rūpīgi ir izsvērtas pašvaldību vietējo deputātu viedokļi par apvienošanos vienā vai otrā šādā veidojumā.
Mēs esam demokrātiska partija. Partija, kas balstās uz savu biedru viedokli, tāpēc mēs nospriedām, ka tas ir pārāk atbildīgs jautājums, lai šeit viedokli pieņemtu paši, šeit ir jāsaņem partijas aktīva deleģējums. Tādēļ nākamajā otrdienā plkst 15:00 notiks ZZS padomes sēde, kur būs pieaicināti arī ZZS pašvaldību vadītāji. Uz šo sēdi ieradīsies arī Reģionālās attīs’tibas un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs (TP), lai izstāstītu par reformas gaitu. Jautājuma būs tikai viens — vai padome un klātesošie pašvaldību vadītāji deleģē tiesības mūsu ministriem par šo jautājumu balsot. Es personīgi gribētu novadu karti septembrī apstiprināt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas