Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -3 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vienotība un ZZS nesapratās

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa loma jaunā valdības vadītāja izvēlē kopš pirmdienas ir palielinājusies. Vienotības un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) līderu teiktais liecina, ka nevienam no partiju noskatītajiem premjera kandidātiem - ne Vienotības līderei Solvitai Āboltiņai, ne ZZS minētajiem politiķiem Mārim Kučinskim un Jānis Dūklavam - nav visas esošās koalīcijas atbalsta. Viens no Valsts prezidenta nosacījumiem bija partijām izvirzīt tādus premjera kandidātus, kuri var izveidot stabilu vairākuma valdību.

Gan Vienotība, gan ZZS jau pirms krietna laika solīja 28. decembrī publiski darīt zināmus savus premjera kandidātus. Taču ne viena, ne otra šo solījumu neizpildīja. ZZS frakcijas vadītājam Augustam Brigmanim neesot skaidrs, kas notiek Vienotībā, kā arī neesot pārliecības, ka ZZS kandidātam būtu Vienotības atbalsts, tāpēc ZZS iepauzēšot līdz brīdim, kad savu lēmumu pavēstīs Vienotība. "Tipisks ZZS kalambūrs pēc viņu paziņojumiem par gatavību pārņemt iniciatīvu valdības veidošanā," Dienai atzina Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars, kurš pieļāva, ka ZZS minētie pretendenti nav pietiekami spēcīgi.

Kampars ne apstiprināja, ne noliedza aģentūras LETA publiskoto informāciju, ka iekšējā valdes un frakcijas balsojumā vairākums atbalstījis Āboltiņu kā premjera kandidāti. Savu viedokli izteica visi 32 deputāti un valdes pārstāvji. Pret Āboltiņas nominēšanu bijuši septiņi politiķi. Aģentūra LETA ziņo, ka tie ir - Ints Dālderis, Lolita Čigāne, Andrejs Judins, Aleksejs Loskutovs, Veiko Spolītis un Ilze Viņķele, kā arī premjere Laimdota Straujuma. Jāatgādina, ka S. Āboltiņai nav arī Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK atbalsta.

Dienai zināms, ka šajās dienās notika arī Latvijas Zemnieku savienības reģionālās konferences. Vienā no tām neformāli lūgts tās dalībniekiem izteikties par iespējamo dalību Āboltiņas valdībā, klātesošo reakcija neesot bijusi viņai labvēlīga, atzina kāds konferences dalībnieks. Šajos pasākumos izteikts favorīts uz augsto posteni bijis zemkopības ministrs Dūklavs. Taču zināms, ka ne viņš, ne Kučinskis neesot gatavi iesaistīties kandidātu izvirzīšanas spēlēs, ja nav skaidra visu partiju atbalsta vai ja nominācija nav pa īstam, bet tikai starpposms pirms kāda trešā pretendenta nosaukšanas.

Vienotības ģenerālsekretārs Kampars Dienai pieļāva, ka līdz šādai situācijai var nonākt, ja Valsts prezidents Vējonis pilnībā izmanto viņam Satversmē paredzētās tiesības premjera izvēlē. "Viņš var pats nosaukt premjera kandidātu, protams, konsultējoties ar partijām," piebilda Kampars. Viņš atgādināja, ka līdzīgi aktīvs savas prezidentūras laikā bijis arī Valdis Zatlers.

Dienai Zatlers atgādināja, ka politiskā situācija tagad ļoti līdzinās tai, kāda bija 2007. gada nogalē, kad atkāpās Aigara Kalvīša valdība. Arī toreiz Tautas partija, tāpat kā tagad Vienotība, uzvarēja vēlēšanās un jaunās valdības darbā varēja nodrošināt pēctecību, bet pēc gada valdība krita, un valdošajai partijai nebija plāna, ko darīt tālāk. 

Visu žurnālistes Ināras Egles rakstu Vienotība un ZZS nesapratās lasiet otrdienas, 29.decembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas