Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Visās Latvijas oficiālajās peldvietās ūdens kvalitāte atbilst prasībām

Visās 46 Latvijas oficiālajās peldvietās ūdens kvalitāte atbilst prasībām un peldēties ir atļauts, liecina pārbaužu rezultāti, portālu Diena.lv informēja Veselības inspekcijas pārstāve Dace Vīksna.

Inspekcija aicina iedzīvotājus īpaši izvērtēt peldvietas izvēli un tās ūdens kvalitāti, ja neizmanto oficiālās peldvietas. Inspekcija aicina pirms peldēšanās novērtēt, vai tuvumā neatrodas objekti, kas var ietekmēt peldūdens kvalitāti - celtniecības objekti, notekūdens caurules, kanalizācijas akas, ganības, kā arī intensīvi apsaimniekotas vai apdzīvotas vietas un rūpnīcas.

Pirms peldēšanās izvēlētā ūdenstilpē īpaša uzmanība jāpievērš, ja ir netipiska ūdens krāsa un smarža, uz virsmas ir aktīvās vielas, piemēram, noturīgas putas, peldoši un citi atkritumi ūdenī, naftas produkti, zilaļģu vai zaļaļģu masveida savairošanās.

Toksisko zilaļģu savairošanās ir viena no lielākajām stāvošo ūdenstilpņu problēmām karstā vasarā. Veseliem, pieaugušiem cilvēkiem nopietnas zilaļģu toksīnu izraisītas saindēšanās pazīmes tiek novērotas reti. Lielākā riska grupa ir mazi bērni un vecāki cilvēki, kuru jutība ir paaugstināta. Visbiežāk, peldoties ūdenī, kurā savairojušās zilaļģes, tiek iegūtas alerģiskas reakcijas - ādas un gļotādu iekaisumi. Smagākos gadījumos var būt arī organisma vispārējs vājums, spontāna muskuļu saraušanās, gremošanas un elpošanas darbības traucējumi.

Vairums zilaļģu ir sastopamas stāvošos saldūdeņos, mazāk jūrās un tekošos saldūdeņos. Dažreiz tās savairojas masveidā, padarot ūdeni necaurspīdīgu un zilganzaļu vai citādā nokrāsā.

Veselības inspekcijas pārstāvji aicina nepeldēties šādās vietās, ja tiek novērotas minētās pazīmes. Tāpat aizliegts šādu ūdeni dzert un dzirdināt dzīvniekus.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas