Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Vislielākie draudi Afganistānā pašlaik saistīti ar improvizētajiem spridzekļiem

Lai gan nedēļas sākumā Kabulā un trīs citos valsts rajonos radikālā islāmistu grupējuma Taleban kaujinieki bija sarīkojuši plašu publicitāti ieguvušus uzbrukumus, kuros paši arī cieta pamatīgus zaudējumus, notikušo visdrīzāk nākas uzskatīt par lokālu propagandas nolūkos veiktu demonstratīvu akciju.  Vismaz pagaidām nav liecību, ka notikušā atskaņas būtu jūtamas arī citos Afganistānas reģionos un tur būtu vērojama paaugstināta kaujinieku aktivitāte. Arī valsts ziemeļrietumos, kur atrodas Latvijas kontinenta lielākā daļa – ap 150 karavīru, nav fiksēti ārkārtēji notikumi.

Sarunā ar Dienu Latvijas kontingenta komandieris pulkvedis Imants Ziediņš pastāstīja, ka tagad vislielākie draudi esot saistīti ar tā saucamajiem improvizētajiem spridzekļiem un nevis tiešām sadursmēm, ko paši karavīri sauc par kontaktiem. Tas arī veidojot ap 90% no koalīcijas spēku zaudējumiem. „Ja pārvietošanās un izlūkošanu veic, kā to paredzēts darīt, iespējams atklāt pat ap 95 procentus šādu spridzekļu. Taču, simtprocentīga drošība, nekad nav iespējama. Kaut vai tāpēc, ka arī vietējie kaujinieki nemitīgi progresē,” teica pulkvedis.

No viņa stāstītā bija iespējams gūt nelielu ieskatu par situāciju Meimanā, kur atrodas minētie 150 karavīri. Pagājušās nedēļas vidū tur notikusi iespaidīga demonstrācija, kurā piedalījušies pat vairāki tūkstoši saniknotu cilvēku. Viņi izrādījuši dusmas par to, ka sadursmē ar afgāņu drošības spēkiem iepriekš ticis nogalināts kāds vietējā mēroga reliģiskais līderis. Pūlis bijis visai saniknots un afgāņu drošības spēkiem – policijai un nacionālās armijas karavīriem nekas cits neesot atlicis kā lietot bruņotu spēku. Vairāki cilvēki tikuši ievainoti. Būtiski esot tas, ka ar kārtības nodrošināšanu nodarbojušies tikai vietējie spēki un nevis, piemēram, latviešu karavīri, kas atradušies bāzē.

Kā var noprast no latviešu pulkveža stāstītā, Latvijas kājnieku rotas darbošanās norisinās apstākļos, kuros aizvien lielāku atbildību nākas uzņemties pašiem afgāņiem. „Mēs vairs neuzstājam, kurp viņiem jābrauc un nenorādām, ko vajag darīt. To visu jāizlemj viņiem pašiem un tad arī mūsu rota kopā ar afgāņiem dodas ārā no bāzes,” teica I.Ziediņš. Pēdējā šāda operācija ilgusi desmit dienas, kuru laikā sniegtas dažādas pamācības afgāņu policijai, kā arī veikta tās posteņu apgāde. Šie posteņi uzskatāmi par visai lielu spēku, jo tajos atrodas pat vairāki desmiti bruņotu vīru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas