Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Viszemākā temperatūra martā reģistrēta 1942.gadā Ainažos

Jau ceturto nakti pēc kārtas minimālā gaisa temperatūra Latvijā noslīd zem -20 grādiem, Vidzemes augstienē – Zosēnos – sasniedzot -24...-26 grādu atzīmes, liecina Latvijas vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Parasti tik zemas un arī vēl zemākas gaisa temperatūras Latvijā ir ziemas aukstākajos mēnešos – janvārī un februārī. Arī šī gada janvārī kopā deviņas dienas gaisa temperatūra bija zem -20 grādiem. 20. janvārī Zosēnos tika reģistrēta līdz šim zemākā šajā ziemā Latvijā gaisa temperatūra: -27,0ºC.

Marta mēnesī gaisa temperatūras pazemināšanās līdz -20 grādiem un zemāk Latvijā notiek vidēji katru otro gadu. Tajos dienu skaits ar salu līdz -20 grādiem un zemāk visbiežāk ir no vienas līdz četrām. Tomēr visaukstākajos marta mēnešos – 1942., 1952. un 1963. gadā – gaisa temperatūra līdz -20 grādiem un zemāk bija 15-20 dienas. Astoņās naktīs sals līdz -20 grādiem un zemāk ir bijis arī 2005. gada martā, piecās naktīs – 2010. gada martā. 

Ilggadīgie gaisa temperatūras novērojumi liecina, ka līdz pat marta beigām Latvijā ir iespējama gaisa temperatūras pazemināšanās ne tikai līdz -20, bet arī zem -27 grādiem. Tā 1952. gada 30. martā Daugavpilī temperatūras stabiņš saruka līdz -26,6 grādiem. 1963. gada 21. martā turpat, Daugavpilī, minimālā gaisa temperatūra bija -29,9grādi, bet visa marta mēneša viszemākā gaisa temperatūra ir reģistrēta 1942. gada 14. martā Ainažos: -34,4grādi.

Jaunākās prognozes liecina, ka sals zem -20 grādu atzīmes Latvijā saglabāsies vēl vienu nakti (nakti uz trešdienu, 13. martu, vietām Vidzemē), turpmāk nedēļas gaitā sals mazināsies, jo mainīsies arī sinoptiskā situācija – pie debesīm būs vairāk mākoņu, vietām arī nedaudz snigs. Dienas laikā gan vēl šonedēļ pozitīvas temperatūras nav gaidāmas.

Pirmie atkušņi Latviju sasniegs nākamajā nedēļā, tomēr tad vēl pavasara procesi nebūs strauji, nozīmīgāka silto gaisa masu ieplūšana gaidāma marta pēdējā nedēļā pirms Lieldienām. Pirms tam pastāv augsta varbūtība, ka visā Latvijā vēl arī snigs.

Kopumā marta mēneša vidējā temperatūra būs zem normas, tomēr tik ļoti auksts laiks kā iepriekš minētajos 1942., 1952. un 1963. gadu marta mēnešos nav gaidāms. Aizvadītā marta 1. dekāde bija tikai 1 grādu zem normas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas