Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Zaķis: Freivalds jau labu laiku bija sevi izsmēlis

Piektdien, 18.maijā, satiksmes ministrs Aivis Ronis pieņēmis AS Pasažieru vilciens (PV) valdes priekšsēdētāja Nila Freivalda atlūgumu, portālu Diena.lv informēja ministrijas pārstāvis Aivis Freidenfelds.

Satiksmes ministrs A.Ronis uzskata, ka PV jauno vilcienu iepirkumu procesā jāturpina aktīva virzība, jo pasažieru dzelzceļa pārvadājumos Latvijā ir nepieciešami jauni elektrovilcieni un dzīzeļvilcieni. "Jauno vilcienu daļēja izgatavošana notiktu Latvijā, tādējādi tiktu attīstīta vietējā ražošana un tiktu radītas jaunas darba vietas, kas šobrīd Latvijā ir būtiski nepieciešamas," sacīja ministrs.

A.Ronis ierosināja N.Freivaldam, ņemot vērā viņa līdzšinējo pieredzi, kļūt par PV konsultantu.

N.Freivalds Latvijas Radio noliedza, ka būtu atkāpies no amata politiska spiediena dēļ, taču fons ap vilcienu iepirkumu projektu ir bijis saspringts. Viņš neizslēdza iespēju kļūt par uzņēmuma PV konsultantu.

"Skaidrs, ka gan Satiksmes ministrijas, gan PV, gan pieaicinot Finanšu ministrijas pārstāvjus ir jādodas uz Briseli un jārunā ar Eiropas Komisiju, kā varētu notiktu šī te turpmākā virzība attiecīgajā konkursā. Ministrija arī norāda, ka šie vilcieni, pirmkārt, mums ir ļoti, ļoti nepieciešami Latvijai un vienlaikus arī uzsver to, ka jauno vilcienu daļēja izgatavošana varētu notikt Latvijā, ja šis projekts aiziet, un faktiski tas reāli attīstītu ražošanu un kā rezultātā Latvijā rastos jaunas darba vietas, kuras šobrīd ir ļoti, ļoti nepieciešamas," A.Freidenfelds sacīja Latvijas Radio.

"Manā skatījumā Freivalda kungs, kā cilvēks ar pieredzi autotirdzniecībā, saprot situāciju, ka, ja, piemēram, atnāk klients, kuram pārdots štruntīgs auto, tad kādam par to būs jāatbild. Varbūt viņam radās iespaids, ka tas būs viņš. Parasti ne jau priekšniecība par tādām lietām atbild," pieļāva politikas eksperts  Māris Zanders.

Savukārt 11. Saeimas deputāts Dzintars Zaķis (Vienotība) portālam Diena.lv atzina, ka, viņaprāt, lēmumu par PV nu jau bijušā valdes priekšsēdētāja N.Freivalda atlūguma iesniegšanu un pieņemšanu jau vajadzēja izlemt ātrāk. "Līgumā bija vesela virkne pretrunu. Finanšu ministrija atrada desmit punktus, kur bija pretrunas starp līgumā rakstīto un nolikumā teikto. Eiropas Komisija atkārtoti norādīja uz to, ka nedrīkst atšķirties," sacīja deputāts.

Saeimas deputāts portālam Diena.lv norādīja, ka, viņaprāt, situācija bija nonākusi pamatīgā strupceļā. "Līgumu slegšanas process bija lēns un ne visai kvalitātīvs," skaidroja deputāts.

"Cik es zinu, esošajai vadībai - Freivalda kungam - diezgan nevedās sarunas ar Eiropas Komisiju," atzina Dz.Zaķis. Viņš dzirdējis, ka, iespējams, N.Freivaldam "nevedās sarunas arī ar CAF [Spānijas uzņēmums Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, S.A.]". Viņaprāt, valdes priekšsēdētājs "labu laiku jau sevi bija izsmēlis".

"Jebkurā no scenārijiem - jāliek jauna uzņēmuma vadība, kura nav aptraipījusi reputāciju un darbojas valsts interesēs," domā Dz.Zaķis.

"Ja ir kādas lietas, kas darītas pretrunā ar likumdošanu, tad aiziešana no amata neatbrīvo no atbildības. Ja, nedod Dies', darījis ko nelikumīgu, tad valdes loceklis uzņemas pilnu atbildību, arī atbildot ar savu mantu," rezumēja Dz.Zaķis.

Lai nodrošinātu turpmāku PV vilcienu uzņēmuma vadību un turpinātu iepirkuma konkursa efektīvu virzību, Satiksmes ministrija kā uzņēmuma akcionārs ir pieņēmusi lēmumu par jauno PV valdes priekšsēdētāju iecelt Arti Birkmani, kurš ir līdzšinējais valsts AS Latvijas Gaisa Satiksme valdes loceklis.

A.Birkmanis ir ieguvis Maģistra grādu biznesa vadībā Rīgas Starptautiskā Ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolā. Darba pieredze saistīta ar banku sektoru, līzinga un investīciju kompānijām.

Satiksmes ministrija jautāta, vai plānotas izmaiņas valdes locekļu sastāvā, portālam Diena.lv atzina, ka "pagaidām tādu indikāciju nav".

(ziņa papildināta ar pēdējo rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas