Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Zande: LM izdotās grāmatas būs labs atbalsts gan bērniem, gan vecākiem

Vecākiem un dažādu konfesiju mācītājiem ir atšķirīgi viedokļi par Labklājības ministrijas (LM) izdotajām grāmatām Todien, kad Kārlis bija Karlīna un Todien, kad Rūta bija Rihards, kuras sabiedrībā izraisījušas vētrainas diskusijas.

Jau vēstīts, ka 54 nevalstiskās organizācijas valsts augstākajām amatpersonām iesniegušas protesta vēstuli par LM atbalstītu "dzimumu identitāti graujošu" un "tendenciozu" bērnu grāmatu izplatīšanu, kurā pieprasa labklājības ministres Ilzes Viņķeles (Vienotība) demisiju. Pati ministre atzinusi, ka neredz pamatu savas demisijas pieprasījumam.

Psiholoģe Diāna Zande ministrijas izdotās grāmatas vērtē atzinīgi - viņasprāt, šīs grāmatas būs labs atbalsts gan bērniem, gan vecākiem, lai palīdzētu bērniem izaugt par iecietīgiem sabiedrības locekļiem. "Tas ir ļoti normāls materiāls, kas palīdz bērniem izprast to, ka mēs esam dažādi, varam dzīvot dažādi, rīkoties dažādi un, ka nav tikai vienai vai otrai dzimuma lomai pielāgojamas darbības," teic D.Zande.

Viņa uzsver, ka grāmatās paustās idejas citur pasaulē ir normāla un pieņemama parādība, tāpēc "šeit vispār nav pamats diskusijai". Līdzīgu viedokli pauž mācītājs un Latvijas Universitātes docents Juris Cālītis, sakot, ka šādas idejas citur pasaulē ir pašsaprotamas, taču Latvijā tiek uztvertas slimīgi. "Latvijā ir ļoti sarežģīta situācija, jo mēs esam dzīvojuši ar maisu uz galvām 50 gadus un tagad pamostamies, un nu pēkšņi jātiek galā ar citur pasaulē daudz vairāk pārdomātām un attīstītām idejām," saka J.Cālītis.

Tāpat mācītājs piebilst, ka nav zināms, ko īsti pārstāv demisiju pieprasījušās kristiešu organizācijas. "Varbūt, ka viņi patiešām pārstāv vairākumu, bet tas jau nenozīmē, ka viņi pārstāv patiesību," teic J.Cālītis.

Portālu mammam.lv un tetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa Smildziņa uzsver, ka respektē kristiešu organizāciju "pret", taču ir viena no tiem, kas minētajās grāmatās neko ļaunu nesaskata un piekrīt LM, kas veic aktivitātes dzimumu vienlīdzības veicināšanai. Viņa atzīst, ka ministrijas izdotajos metodiskajos materiālos attēlos rādītā vide un situācijas viņai ir ļoti pazīstamas.

"Esmu mamma diviem bērniem – puikam un meitenei. Un par to, cik ļoti šobrīd ir sašķelta zēnu un meiteņu pasaule, esmu domājusi kopš kļuvu par mammu," atzīst I.Akmentiņa-Smildziņa.

Materiālos uzskatāmi ir parādīts, ka pati sabiedrība šo pasauli ir pārdalījusi divās daļās, teic I.Akmentiņa-Smildziņa, nosakot kādi ir sievietes un kādi vīrieša pienākumi. "Un tad beigās sievas raud, ka trauki jāmazgā viņām, veļa jāgludina viņām, pie bērna naktīs jāceļas tikai viņām. Bet vīrs skatās televizoru. [..] Vai iznākums var būt saticīga, laimīga ģimene?"

Atšķirīgs viedoklis ir Diena.lv uzrunātajiem mācītājiem, tostarp Romas katoļu Baznīcas Siguldas draudzes prāvestam Ronaldam Melkeram. Sabiedrības uzdevums, kā norāda R.Melkers, ir bērnos ieaudzināt noteiktas vērtības, nevis automātiski pārņemt Skandināvijas modeli, kas, viņaprāt, nav dzīvotspējīgs.

"Iespaids paliek tāds, ka esam apmaldījušies. Vienkārši gribam iet kaut kur, tāpēc, ka tas ir kaut kas jauns, tā dara Skandināvijā, bet tas neatbilst tam, no kurienes mēs nākam. Es nedomāju šeit par kaut kādām praktiskām lomām, ka sieviete nevarētu vadīt traktoru – ja viņa grib, lai viņa vada. Bet te ir runa par cilvēka būtību, jo cilvēks ir vīrietis vai sieviete," uzskata mācītājs.

Mācītājs norāda, ka šajā diskusijā tiek jaukta atšķirība ar vienlīdzību, jo dažādas dzimumu funkcijas nenozīmē, ka viens dzimums ir pārāks par otru. "Man liekas, ka tas bērnam nevis palīdz šo atšķirību ieraudzīt, bet nonivelē līdz nekam. Beigās mēs veidojam kaut ko ļoti nedabisku un veicinām kaut ko neīstu."

Arī luteriskās baznīcas evanģēliste Agnese Kapče ministrijas izdotos materiālus vērtē negatīvi. "Es uzskatu, ka bērniem tiek sniegta nepareiza informācija – tieši tādā ziņā, ka visi ir vienādi," teic evanģēliste.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas