Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Zemes nomu par astoņiem gadiem no dzīvokļu īpašniekiem pieprasa ar atpakaļejošu datumu

Rīgā, Jaunciema gatves 71., 73. un 75. nama dzīvokļu īpašniekiem maksātnespējas administrators Māris Sprūds pieprasa samaksāt tā saukto piespiedu zemes nomu un zemes nodokli par pagājušajiem astoņiem gadiem – par labu bankrotējušajai SIA Peltes īpašumi, kam no 2004. līdz 2012. gadam piederējusi zeme zem šiem namiem, ceturtdien raksta Latvijas Avīze.

Ar tiesas spriedumu daļai dzīvokļu uzlikts arests tā, lai īpašnieki nevarētu tos pārdot vai uzdāvināt citam. Desmitiem Jaunciema gatves namu iedzīvotāju kļuvuši par likumā ierakstītās zemes piespiedu nomas upuriem.

Viens no īpašniekiem, divu istabu dzīvokļa īpašnieks Raimonds Žalubovskis laikrakstam stāsta, ka maksātnespējas administrators par zemes nomu un nekustamā īpašuma nodokli viņam aprēķinājis 1601,82 latus un brīdinājis - ja nebūšot samaksāts noteiktajā laikā, tiks celta prasība tiesā par parāda un kavējuma procentu un tiesāšanās izdevumu piedziņu. "No administratora izsūtītā rēķina redzams, ka šāda summa man jāsamaksā tai pašā dienā. Taču rēķinu ierakstītā vēstulē pastā saņēmu divas dienas vēlāk!" stāsta Raimonds.

71. nama apsaimniekotāja – dzīvokļu īpašnieku biedrības – priekšsēdētāja Larisa Aleksējeva stāsta, ka savulaik ar uzņēmuma Peltes īpašumi pārstāvi Lauru Šmiti bijusi vienošanās tikai par zemes gabala uzkopšanu – zāles appļaušanu, lapu sagrābšanu un gružu aizvākšanu, ko iedzīvotāji visus aizvadītos gadus esot kārtīgi darījuši. Bet neviens nav prasījis viņiem maksāt par zemes nomu.

"Aizvadītajos gados nekad neesam zinājuši, kam īsti zeme pieder un ar ko būtu jārunā par zemes nomu. Arī SIA "Peltes īpašumi" nekad mums nav piedāvājusi slēgt nomas līgumus. Zemes īpašniekam būtu jāsūdz tiesā biedrība, kam nodotas dzīvojamā nama apsaimniekošanas tiesības, prasot noslēgt zemes nomas līgumus. Taču aizvadītajos gados mums nekas nav ne piedāvāts, ne prasīts," apgalvo dzīvokļu īpašnieku biedrības priekšsēdētāja. Iedzīvotāji ir pārsteigti, ka kopš pagājušā gada vasaras, kad zemes gabalu nopirkusi akciju sabiedrība Sužu pussala, par ko viņi uzzinājuši tikai šogad, arī pašreizējais zemes īpašnieks nav piedāvājis noslēgt nomas līgumus.

Laikraksts vēsta - zemesgrāmatā redzams, ka 14 gadu laikā aptuveni 4,5 hektāru lielajam zemes gabalam bijuši pieci īpašnieki un, lai apietu dzīvokļu īpašnieku pirmpirkuma tiesības, tas gājis no rokas rokā pēc vienas un tās pašas shēmas: vispirms nopirkta viena zemes īpašuma domājamā daļa, pēc tam pārējā. Taču uzņēmumam Peltes īpašumi, kam šis zemes gabals piederējis no 2004. līdz 2012. gadam, pirms diviem gadiem ar tiesas spriedumu pasludināta maksātnespēja. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas