Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Ziemas sveiciens pavasarim

Meteorologi par trešdienas sniegu nebūt nav pārsteigti, 1971.gada martā sniegputenis ildzis 16 diennaktis.

Ar sabiedriskā transporta ievērojamiem kavējumiem un divreiz vairāk autoavārijām nekā ierasti un milzīgiem sastrēgumiem Latvijas iedzīvotājus sagaidīja sniegotā trešdiena. Līdz pat pusmetram biezās sniega segas dēļ nepilnu nedēļu pēc astronomiskā pavasara iestāšanās bija traucēta satiksme, transportam naktī uz trešdienu nācies stāvēt neizbraucamu Latgales un Vidzemes ceļu malās, gaidot ceļu tīrītājus. Lielā puteņa atnestā sniega tīrīšanā Latgalē, kur trešdien uz ceļiem izveidojās smagākā situācija, iesaistījās turpat visa esošā ceļu kopšanas tehnika. Snigšana mitēsies naktī uz piektdienu, sola meteorologi, būs arī saule un silts.

Ziemas rekords


Trešdien autoceļus tīrīja 274 Latvijas autoceļu uzturētāja (LAU) tehnikas vienības, kas ir šīs ziemas rekords. "Latgalē, kur piesniedzis visvairāk, tehnika strādāja visas nakts garumā kopš otrdienas vakara, citviet ceļu uzkopšana sākās trešdien trijos naktī," precizē LAU pārstāve Vineta Šuberte. LAU tehnika tīra ceļus no sniega un uz brauktuves kaisa pretslīdes materiālu. Vispirms tiek tīrītas šosejas, tad — zemākas klases valsts ceļi, skaidro LAU.

Piesnigušos ceļos autovadītāji, kas jau bija uzlikuši vasaras riepas, ar grūtībām varēja izkustēties no vietas, mazinot krustojumu caurlaidību un palielinot avāriju bīstamību, stāsta Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD). Rosināt ar likumu pārcelt riepu nomaiņu uz vēlāku laiku par šobrīd spēkā esošo 1.martu CSDD neplāno, aicinot katru vadītāju atturēties no pāragrās riepu maiņas.

Līdz trešdienas pēcpusdienai Rīgā bija reģistrēti 146 ceļu satiksmes negadījumi, kas ir divreiz vairāk nekā citās dienās. Dienas pirmajā pusē sešās autoavārijās cieta 17 cilvēku, no kuriem 12 hospitalizēti, no tiem astoņi traumas guva divās maršruta taksometru avārijās. Viens taksometrs iebrauca veikala skatlogā, otrs — mājas sienā. "Diviem cietušajiem ir galvas traumas, vienam ir lauzta kāja, citiem — sasitumi un nobrāzumi," saka Rīgas ātrās medicīniskās palīdzības stacijas pārstāve Vija Grigale.

Kavē pusotru stundu


Avāriju un sastrēgumu dēļ trešdien trīskāršojās Rīgas sabiedriskā transporta kavējumi. "Dienas vidū autobusi kavēja līdz pat 90 minūtēm, trolejbusi — 80, bet tramvaji — līdz 30 minūtēm," pastāstīja Rīgas satiksmes preses sekretāre Iluta Bērziņa. Situāciju no rīta Rīgā pasliktināja trīs no sliedēm nobraukušie tramvaji, cilvēki negadījumos nav cietuši. Tas noticis piesnigušo pārmiju dēļ, skaidro I.Bērziņa. 40 minūšu kavējumu radīja Brīvības gatvē no sliedēm nobraucis tramvajs. "Remontdarbu dēļ tramvaju kustība tur organizēta pa vienām sliedēm," skaidro I.Bērziņa.

Līdz pusstundai bija kavēta arī starppilsētu autobusu satiksme, kavējās arī starpvalstu reisi. Netālu no Latvijas—Krievijas robežas naktī uz trešdienu četri Ecolines autobusi ar 150 pasažieriem nevarēja turpināt maršrutu piesnigušo ceļu dēļ. Autobuss Rīga-Maskava pie robežas nostāvēja 12 stundu. Pašlaik visi autobusi ir ceļā. Nebūtiski traucēta arī vilcienu satiksme. Trešdien nācies atcelt vilcienu Rīga—Jelgava, bet vilciens no Tukuma ienāca ar 23 minūšu kavējumu, informē Pasažieru vilciens. Stiprā vēja dēļ Ventspils un Liepājas ostā trešdien bija ierobežota kuģu satiksme.

"Sniegputenis marta beigās nav nekas īpašs, jo šajā laikā ziema cīnās ar pavasari — vienā dienā ir saulains, nākamā snieg," skaidro sinoptiķe Dana Tutina. 1971.gada martā sniegputenis ildzis 16 diennaktis, bet 1988.gadā 20 stundu ilgs putenis Latviju piemeklējis pat 23.aprīlī. "Piektdien Latvijai būs neliela atelpa, kad arī uzspīdēs saulīte," prognozē D.Tutina. Brīvdienās un nākamās nedēļas sākumā laika apstākļus Latvijā noteiks ciklons ar siltām gaisa masām, kas gaisu sasildīs līdz +10 C un atnesīs slapju sniegu un lietu.


sniega sega trešdienas rītā (cm)


Alūksnes rajons 56
Lubānas ezera apkārtne 41
Viļaka 33
Piedruja 32
Latvijas austrumu rajoni 25—28
Rīga 8

Trešdienas laikā un naktī uz ceturtdienu prognzēts, ka sniega sega vidēji valstī varētu palielināties par 14 cm


Tautas balss


Apelsīns. 5.50 braucu uz lidostu. Ulmaņa gatve nebija vēl tīrīta, smagi putināja. Taksists lēnām brauca uz priekšu, nebija sajūtas, ka mēs pārvietotos pa vienu no galvenajām pilsētas maģistrālēm. Pamanījām jau pirmos satiksmes negadījumus. Tikai pie pašas lidostas ceļš bija notīrīts. Līdz lidmašīnas trapam, kas bija apledojis, nācās brist pa biezu sniegu. Teju vai žēl palika, ka jāpamet sniega ieputinātā Rīga.

EE. Ko mēs te tagad — Ameriku tēlosim un katru sniegpārslu iztēlosim par dabas katastrofu, kuras dēļ dzīve apstājas? Vai žurnālistiem sensāciju pietrūcis?

Ieva. Es izgāju no mājas ap vienpadsmitiem, kad sāls—smilšu šļuras bija daudz vairāk nekā sniega. Īpaši uz brauktuvēm, tāpēc pāriešana, piemēram, pie Origo, prasīja zināmas iemaņas un veiklību, jo šoferīši nemaz netaisījās gaidīt, kamēr gājēji būs atraduši ceļu pāri dubļu jūrai. Taču pāris vietās viss bija rūpīgi notīrīts, un pat sāls uz plikā asfalta nebija uzkaisīts. Laikam jau grasījās pēc kāda laiciņa tīrīt no jauna.

Pit. No Ziepniekkalna līdz centram stundu divdesmit!!!!!

NPPIP. Ziema bija sen gaidīta, taču novēlota. Ceļā no mājām līdz augstskolai pavadīju stundu 20 minūšu vietā. Pa ceļam redzēju arī viena taksobusa avāriju, tas bija ieskrējis mājā. Neliels crash... Ouch!

aksels. Sniega Rīgā bija daudz, bet tas ir daudz labāk nekā sāls un smilts šļura, kas paliek pēc tīrāmajām mašīnām. Es balsotu par to, lai Rīgā sniegu šonedēļ vairs netīra, pavasaris nedēļas nogalē visu padarīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas