Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

SpaceX plāno pirmo kosmosa lidojumu bez profesionāliem astronautiem

ASV privātais uzņēmums SpaceX plāno šogad īstenot pirmo kosmosa lidojumu, kurā neviens no dalībniekiem nebūs profesionāls astronauts.

Vairāku dienu lidojumā Zemes orbītā dosies amerikāņu miljardieris, maksājumu apstrādes kompānijas Shift4Payments dibinātājs Džareds Aizekmens un vēl trīs cilvēki, no kurām viens tiks izraudzīts izlozē. Lidojumu finansiāli atbalstīs un tā komandieris būs Aizekmens, kuram ir liela pilota pieredze, arī vadot militārās lidmašīnas.

ASV uzņēmēja Īlona Maska dibinātais uzņēmums SpaceX paziņoja, ka Aizekmens ziedojis pārējās trīs vietas šajā kosmosa lidojumā cilvēkiem, kuru vārdi tiks atklāti nākamo nedēļu laikā.

Lidojumu plānots veikt ne agrāk kā ceturtajā ceturksnī.

Viena vieta kosmosa kuģī Dragon tiks atvēlēta darbiniekam no Memfisas Sv.Jūdas zinātniski pētnieciskās bērnu slimnīcas. Vēl viens dalībnieks tiks izvēlēts izlozē, kuras nolūks ir savākt 200 miljonus dolāru ziedojumos šai slimnīcai.

Trešais pasažieris būs kāds no uzņēmējiem, kuri izmanto Aizekmena kompānijas Shift4Payments pakalpojumus. Viņš tiks izvēlēts biznesa realitātes šovā.

SpaceX atklāja, ka lidojums ilgs vairākas dienas, kuru laikā kosmosa kuģis aplidos Zemi katras 90 minūtes. Pēc misijas kosmosa kuģis atgriezīsies atmosfērā un nolaidīsies uz ūdens Floridas piekrastē.

Novembra vidū SpaceX pilotējamais kosmosa kuģis Crew Dragon ar četriem astronautiem savienojās ar Starptautisko kosmosa staciju (SKS).

Tikai nedēļu pirms tam Dragon kļuva par pirmo kosmosa kuģi, kuru ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) sertificējusi kopš kosmosa kuģa Space Shuttle, kas tika sertificēts gandrīz pirms 40 gadiem.

SpaceX demonstrācijas lidojums uz SKS pērnā gada maijā bija pirmais ASV pilotējamais lidojums kosmosā kopš 2011.gada, kad tika izbeigta atspoļkuģu izmantošana. Kopš tā laika ASV astronauti bija devušies uz SKS ar Krievijas kosmosa kuģiem Sojuz.

NASA līdz 2024.gadam būs iztērējusi vairāk nekā astoņus miljardus ASV dolāru Komerciālās apkalpes programmai, cerot, ka privātais sektors spēs parūpēties par NASA vajadzībām Zemes orbītā, lai NASA varētu koncentrēties uz misijām uz Mēnesi un Marsu.

NASA uzdevumā SpaceX šogad plāno veikt vēl divus lidojumus ar astronautiem, kā arī četrus kravu pārvadājumus nākamo 15 mēnešu laikā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits