Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Aizvainojums par rasu attiecībām ASV uzšķiļ grautiņus

Vardarbīgi protesti nedēļas nogalē pārņēma ASV Viskonsinas štata lielāko pilsētu Milvoki pēc tam, kad tur sestdien policists nošāva melnādainu vīrieti. Likumsargu vardarbība pret afroamerikāņiem pēdējo divu gadu laikā Savienotajās Valstīs uzšķīlusi plašus protestus un diskusijas par rasu attiecībām, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Milvoki ir viena no segregētākajām ASV lielpilsētām, tādēļ tur dzīvojošie uzskata, ka pēdējo dienu grautiņi ir rezultāts gruzdošajai netaisnības sajūtai, ko sevī gadu desmitiem ir turējuši vietējie afroamerikāņi.

Protesti, kas pārauga sadursmēs ar policiju un grautiņos, kuru laikā tika izlaupīti un nodedzināti vairāki veikali un degvielas uzpildes stacija, Milvoki ziemeļu rajonos sākās pēc tam, kad sestdien pēcpusdienā aizturēšanas laikā nāvējošus ievainojumus guva 23 gadus vecais Silvils Smits. Milvoki policijas vadība apgalvo, ka likumsargs apturējis Smita vadīto automašīnu. Jaunais vīrietis bez uzaicinājuma izkāpis no transportlīdzekļa un sācis bēgt. Viņam rokā bijis šaujamierocis, ko Smits neesot nometis zemē pēc vairākkārtēja policista pieprasījuma, tādēļ likumsargs uz viņu izšāvis septiņas reizes. Divas lodes trāpīja vīrieša ķermenī, viņš nomira notikuma vietā, vēsta BBC.

Milvoki mērs Toms Barets medijiem pavēstīja, ka pie nogalinātā, kurš iepriekš vairākas reizes ir nonācis konfliktā ar likumu, atrasts zagts šaujamierocis, tajā bijušas 23 patronas. Policija neatklāja Smitu nošāvušā policista identitāti, bet zināms, ka viņš arī ir melnādainais. Incidenta laikā viņam pie uniformas bija piestiprināta videokamera, kurā iemūžināts notikušais. Milvoki policijas priekšnieks Edvards Flins apgalvo, ka viņam pēc videomateriāla noskatīšanās nav bijis šaubu, ka policists rīkojies likuma robežās. Viskonsinas štata gubernators Skots Vokers devis zaļo gaismu Nacionālās gvardes iesaistīšanai, lai nepieciešamības gadījumā palīdzētu Milvoki policijai nodrošināt kārtību pilsētā. Pērn augustā Nacionālās gvardes karavīri tika iesūtīti Misūri štata pilsētā Fērgusonā pēc tam, kad tur vairākas dienas notika vardarbīgi protesti pret neapbruņota melnādaina vīrieša nāvi no baltādaina policista raidītas lodes.

No Milvoki 600 tūkstošiem iedzīvotāju aptuveni 40% ir melnādainie, kuri pārsvarā mitinās pilsētas ziemeļos. Pilsētā dzīvojošo afroamerikāņu vidū bezdarbs ir 20%, kas ir gandrīz trīsreiz augstāks nekā balto iedzīvotāju vidū, bet ienākumu nevienlīdzība starp baltādainajiem un melnādainajiem Milvoki ir augstāka nekā vidēji Savienotajās Valstīs, raksta izdevums Chicago Tribune.

Visu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu Aizvainojums uzšķiļ grautiņus lasiet otrdienas, 16.augusta, laikrakstā Diena!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits