Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

ANO amatpersona nosoda Izraēlas tiesas spriedumu ASV aktīvistes nāves lietā

Izraēlas tiesas spriedums, ar kuru atzīts, ka Izraēlas armija nav vainojama ASV miera aktīvistes Reičelas Korijas nāvē, ir "taisnīguma un atbildības principa sakāve", ceturtdien sacīja ANO īpašais ziņotājs par cilvēktiesību situāciju Izraēlas okupētajās palestīniešu teritorijās Ričards Falks. Viņš arī norādīja, ka otrdienas spriedums civillietā, kuru bija ierosinājusi Korijas ģimene, ir "Izraēlas armijas nesodāmības uzvara".

23 gadus veco Koriju 2003.gada martā Rafahā, Gazas joslas dienvidos, sadragāja Izraēlas armijas buldozers, viņai un citiem aktīvistiem cenšoties nepieļautu māju nojaukšanu.

"Tiesa ignorēja vairāku aculiecinieku liecības, ka, nevardarbīgi protestējot pret nojaukšanu, Korija atradās buldozera šofera tiešas redzamības joslā un viņa bija apvilkusi košu, fluorescējoši oranžas krāsas vesti, un tā dēļ viņa savas šaušalīgās nāves brīdī bija skaidri saredzama," sacīja ANO amatpersona. "Tiesnesis nosprieda, ka nav nekāda pamata, lai Izraēlai noteiktu jelkādu sodu, attaisnojot armijas un politiskās amatpersonas - sākot no tiem, kas Gazas joslā vadīja buldozeru un komandēja armiju, un beidzot ar augstākajiem lēmumu pieņemšanas līmeņiem," uzsvēra Falks. "Šādi rīkojoties, tiesnesis Geršons, pēc visa spriežot, atbalstīja augsta ranga amatpersonas viedokli, kurš tiesā tika teicis, ka "karā nav civilistu"," sacīja ANO īpašais ziņotājs. "Šāda šokējoša argumentācija ir tiešs izaicinājums Ženēvas konvencijām, kas nosaka, ka okupācijas varai ir bezierunu pienākums aizsargāt civiliedzīvotājus." "Turklāt humānā darba veicējiem, tādiem kā Reičela Korija, konkrēti noteikta aizsardzība no okupācijas varas puses, un šīs ēkas nojaukšana pati par sevi, šķiet, bija 147.panta pretlikumīgs aizskārums. Tajā aizliegti uzbrukumi civilistu īpašumiem - šajā gadījumā ēkai, kas piederēja civilistam farmaceitam, viņa sievai un ģimenei."

Spriedums ir "bēdīgs iznākums" kā Korijas ģimenei, tā arī likuma varai un cerībām, ka Izraēlas tiesa varētu ierobežot valsts vardarbību, konkrēti pret nevainīgiem un neapbruņotiem civilistiem okupētajās teritorijās". "Korijas ģimene paziņojusi par saviem nodomiem pārsūdzēt šo spriedumu Izraēlas Augstākajā tiesā. Tas ir taisnīguma apsmiekls, ka viņu pieteikums ir pamests Izraēlas tieslietu sistēmas angažētajai žēlsirdībai".

Izraēlas tiesa otrdien atzina, ka tās armija nav atbildīga par ASV aktīvistes Reičelas Korijas nāvi, kas 2003.gadā zaudēja dzīvību Izraēlas armijas buldozera izraisītā negadījumā. Tiesa noraidīja Korijas ģimenes ierosināto civillietu. Ģimene apliecināja, ka ir "dziļi satraukta" par šo spriedumu, un solīja to pārsūdzēt Izraēlas Augstākajā tiesā.

Tas ir "neiedomājami", ka buldozera vadītājs neredzēja Koriju, sacīja britu miera aktīvists Toms Deils, kuram bija lemts kļūt par amerikāņu aktīvistes nāves aculiecinieku. "Esmu nonācis pie secinājuma, ka buldozera vadītāja darbībā nav konstatējama nekāda nevērība," nolasot spriedumu Haifas apgabaltiesā, sacīja tiesnesis Odeds Geršons.

Korija zaudējusi dzīvību nelaimes gadījumā, bet 2003.gadā veiktā armijas izmeklēšana, kurā konstatēts, ka Korija gājusi bojā pašas bezatbildīgās uzvedības dēļ, kad viņai uzkritis zemes gabals, bijusi korekta, norādīja tiesnesis. "Nelaiķe atradās bīstamā situācijā, viņa nostājās milzīga buldozera ceļa vietā, kur operators viņu nevarēja redzēt. Viņa neievēroja distanci, kā to būtu darījusi atbildīga persona," sacīja tiesnesis. "Viņas nāve ir rezultāts nelaimes gadījumam, kurā viņa pati sevi bija nostādījusi."

Atbilstoši aculiecinieku liecībām 23 gadus vecā sieviete zaudēja dzīvību negadījumā, kuru 2003.gada 16.martā Rafahā, Gazas joslā, izraisīja Izraēlas armijas buldozers. Tobrīd viņa kopā ar citiem Starptautiskās solidaritātes kustības aktīvistiem bija izveidojusi "dzīvo vairogu", lai nepieļautu kādas mājas nojaukšanu. "Mēs uzskatām, ka no Reičelas nāves varēja un vajadzēja izvairīties," sacīja aktīvistes māte Sindija Korija. "Mēs jau no sākta gala zinājām, ka civillieta būs smaga cīņa."

Izraēlā darbojas "labi pozicionēta armijas aizsardzības sistēma", uzsvēra aktīvistes māte. "Šī bija slikta diena ne tikai mūsu ģimenei, tā bija slikta diena cilvēktiesībām, cilvēcei, likuma varai un Izraēlas valstij." Spriedums atspoguļo sen pastāvošo Izraēlas armijas "nesodāmības kultūru", e-pasta vēstulē ziņu aģentūrai AFP norādīja aktīvists Toms Deils, kurš Korijas nāves brīdī atradās desmit metru attālumā no viņas. Aktīvists arī uzsvēra - tas nav iespējams, ka buldozera šoferis Koriju neredzēja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits