Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

ASV aizsardzības ministrs: revolūcija Irānā ir "laika jautājums"

Revolūcija Irānā ir tikai "laika jautājums", jo Irānas reformu kustība mācās no Tunisijas, Ēģiptes, Lībijas un Sīrijas nemieru pieredzes, otrdien prognozēja ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta.

Bijušais ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Paneta, kurš jūlijā pārņēma aizsardzības ministra amatu, televīzijas raidījumā apstiprinoši atbildēja uz jautājumu, vai nemieri arābu valstīs jeb tā sauktais "arābu pavasaris" varētu izplatīties uz Irānu, kur iedzīvotāju vairākums nav arābi.

"Noteikti [var izplatīties]. Es uzskatu, ka mēs apliecinājumu tam redzējām pēdējās vēlēšanās Irānā, ka Irānā ir kustība, kas izvirzījusi tās pašas problēmas," sacīja Paneta.

"Un es uzskatu, ka daudzējādā ziņā ir laika jautājums, pirms šādas pārmaiņas, reformas un revolūcija notiks arī Irānā," sacīja Paneta.

Irānas drošības spēki apspieda masu protestus pēc prezidenta vēlēšanām 2009.gada jūnijā, kurās prezidents Mahmuds Ahmadinedžads tika ievēlēts uz jaunu amata termiņu.

Paneta atzina, ka iespējamas represijas apgrūtina iespēju atbalstīt šādus protestus. "Mums jāmēģina spert katru soli, mēģinot atbalstīt viņu (protestētāju) centienus, mums jāanalizē katra situācija, lai pārliecinātos, vai mēs nedarām kaut ko, kas izraisa prettriecienu vai grauj šos centienus," sacīja Paneta.

Irānas līderi ir pauduši cerību, ka "arābu pavasaris" nozīmē beigas ASV atbalstītiem režīmiem arābu pasaulē. Irānas augstākais vadītājs ajatolla Ali Hameneji ir nosaucis šos nemierus par "islāma atmodu", kuru esot iedvesmojusi Irānas 1979.gada islāma revolūcija, kas nomainīja Rietumu atbalstītu karali ar musulmaņu teokrātiju.

Paneta citādāk interpretēja šos notikumus un to ietekmi uz Irānu. "Es uzskatu, ka reformu kustība Irānā daudz mācās no tā, kas notika Tunisijā, Ēģiptē, Lībijā un Sīrijā," sacīja Paneta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits