Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

ASV Austrumkrasts gatavojas iespējami katastrofiskajai Florensai

Viesuļvētra Frorensa, kas strauji tuvojas ASV austrumu piekrastei, varētu kļūt par katastrofiskāko orkānu pēdējo desmitgažu laikā, un trijos piekrastes štatos jau izsludināta daļēja obligātā evakuācija.

Šobrīd Florensa atzīta par 4.kategorijas viesuļvētru, un tās vēju ātrums sasniedz 220 kilometrus stundā (61 metru sekundē), taču tiek prognozēts, ka tā turpinās pieņemties spēkā un otrdien pārtaps 5.kategorijas orkānā.

Tiek prognozēts, ka Ziemeļkarolīnas un Dienvidkarolīnas piekrasti Florensa sasniegs ceturtdien, un Dienvidkarolīnas gubernators jau devis rīkojumu, sākot ar otrdienas pusdienlaiku, pilnībā evakuēt visu pavalsts piekrasti, un paredzams, ka tas skars miljonu cilvēku.

Arī Virdžīnijas gubernators devis rīkojumu obligātai evakuācijai atsevišķās zemākās piekrastes vietās, un šobrīd evakuācijas rīkojums skāris aptuveni 245 000 cilvēku. Līdzīgi rīkojami doti arī atsevišķu Ziemeļkarolīnas piekrastes vietu iedzīvotājiem.

Viesuļvētras ietekme jau jūtama piekrastes barjeru salās, kuru pludmalēs veidojas bīstamas bangu atplūdu straumes un jūras ūdens jau applūdinājis vienu no štata nozīmes ceļiem.

Viesuļvētras ceļā atrodas arī pusducis kodolspēkstaciju, ogļu izdedžu un citu industriālo atkritumu apbedījumu vietas, kā arī daudzas cūku fermas, kurās dzīvnieku mēsli tiek glabāti atklātos baseinos.

Lidsabiedrības jau devušas pasažieriem iespēju mainīt savu lidojumu maršrutus, lai izvairītos no nonākšanas viesuļvētras ceļā.

Nacionālais Viesuļvētru centrs brīdinājis, ka, sasniedzot piekrasti, Florensa palēninās savu gaitu un ilgāku laiku plosīsies Dienvidkarolīnā un Ziemeļkarolīnā. Tāpēc arī dziļi iekšzemē dzīvojošajiem cilvēkiem jāgatavojas iespējamiem elektropiegādes traucējumiem un ilgstošiem plūdiem.

Pēdējo 150 gadu laikā, kopš uzsākta ticamu datu uzglabāšana, Ziemeļkarolīnu tikai reizi skārusi 4.kategorijas viesuļvētra. Tā bija Heizela 1954.gadā, un tās vēju ātrums sasniedza 209 kilometrus stundā (58 metrus sekundē).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits