Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

ASV Baltais nams izvairās atbildēt uz jautājumu par iespējām izkalt triljonu dolāru vērtu monētu

ASV Baltais nams nav noliedzis, taču nav arī apstiprinājis iespēju, ka varētu tikt izkalta platīna monēta ar nominālvērtību triljons ASV dolāru. ASV prezidenta administrācijas preses sekretārs Džejs Kārnijs (Jay Carney) izvairījās no tiešas atbildes uz jautājumu par šāda soļa iespējamību, vēsta Business Insider, norādot, ka tā ir pirmā reize, kad Baltais nams vispār komentējis šo iniciatīvu.

Kā vēsta izdevums, atbildot uz jautājumu, vai tiek pieļauta monētas ar nominālvērtību triljons ASV dolāru izlaišana, D. Kārnijs smaidot paziņoja, ka ASV prezidents Baraks Obama negrasās piekāpties republikāņiem, kā arī, ka nodarboties ar valsts parāda griestu paaugstināšanu ir Kongresa darbs. „Nav vērts nodarboties ar šāda veida spekulācijām,” paziņoja Dž, Kārnijis runājot par monētas izlaišanu.

Kad jautājums tika uzdots atkārtoti, preses sekretārs atbildēja, ka ja Kongress neizdarīs savu darbu, nekāda plāna B nebūs. Pēc tam viens no žurnālistiem lūdza Dž. Kārnijam atbildēt ar vienkāršu „jā vai nē”, tomēr Baltā nama pārstāvis paziņoja, ka jautājumu par platīna monētu nepieciešams pāradresēt Valsts kasei.

Vienlaikus Dž. Kārnijs pilnībā noraidīja iespēju, ka prezidents B. Obama varētu izmantot ASV Konstitūcijas 14. labojumu, kas nosaka, ka ASV valsts parāda tiesiskums nav apšaubāms, kamdēļ ASV savi parādi jāapmaksā jebkādos apstākļos. B. Obama iepriekš bija pieļāvis, ka varētu izmantot šo labojumu, atbilstoši kuram viņš varētu pavēlēt izlaist valsts obligācijas, iztiekot bez Kongresa atļaujas paaugstināt valsts parāda griestus.

Piedāvājums izkalt monētu ar nominālvērtību triljons ASV dolāru pirmoreiz izskanēja 2011. gada vasarā, kad izraisījās asi strīdi starp demokrātiem un republikāņiem par valsts parāda griestu paaugstināšanu. Blogeri piedāvāja izkalt šādu monētu, noguldīt to Ņujorkas Federālo rezervju bankā un izmantot līdzekļus valsts izdevumu apmaksai. ASV likums par piemiņas monētām ļauj Valsts kasei izlaist jebkuras nominālvērtības platīna monētas.

Tādējādi, kā tika atzīmēts, atkritīs nepieciešamība steidzamā kārtā paaugstināt aizņemšanās robežu un demokrāti varēs panākt republikāņu piekrišanu šim solim, neizejot uz piekāpšanos. 2011. gadā ASV likumdevēji gan spēja sarunu ceļā vienoties par aizņemšanas limita palielināšanu.

Jautājums atkal aktualizējies tādēļ, ka šī gada februāra beigās vai marta sākumā ASV atkal pietuvosies likumā noteiktajai valsts parāda robežai. Par ideju izkalt monētu triljona dolāru vērtībā atcerējās Džerolds Nedlers (Jerrold Nadler), savukārt ieceri ir atbalstījusi virkne redzamu ekonomistu, tajā skaitā Nobela prēmijas laureāts Pols Krugmans (Paul Krugman) un bijušais ASV Monētu kaltuves vadītājs Filips Dīls (Philip Diehl).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits