Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

ASV brokerkompānija MF Global krīt par upuri eiro zonas parādu krīzei

Grūtībās nonākusī ASV brokerkompānija MF Global pirmdien iesniedza tiesā bankrota pieteikumu, jo  ir zudusi uzticība kompānijas finanšu stāvoklim saistībā ar milzīgajiem zaudējumiem no investīcijām vairāku Eiropas Savienības (ES) valstu valdību obligācijās, liecina tiesas dokumenti.

MF Global, kas nodarbojās ar preču un vērtspapīru atvasinājumu (derivatīvu) tirdzniecību un kuras aktīvu vērtība savulaik sasniedza 41 miljardu ASV dolāru , bankrota prasību iesniedza Ņujorkas tiesā.

Kompānijas liktenim jau zināmu laiku sekoja līdzi Volstrīta, lai redzētu, vai eiro zonas valstu parādu krīze var radīt problēmas Savienoto Valstu finanšu kompānijām.

Daudzi privātie investori ir bijuši spiesti veikt savu aktīvu norakstīšanu saistībā ar pagājušajā nedēļā panākto ES līderu plānu eiro zonas parādu krīzes atrisināšanai.

MF Global lielākie kreditori ir JPMorgan Chase un Deutsche Bank, kuru prasību apmēri pret kompāniju sasniedz attiecīgi 1,2 miljardus ASV dolāru un vienu miljardu ASV dolāru.

"MF Global" akcijas šogad zaudējušas vairāk nekā 85% vērtības, un pirmdien to tirdzniecība Ņujorkas Fondu biržā tika apturēta pirms bankrota prasības iesniegšanas. MF Global līdz pirmdienai bija dots laiks atrast pircēju saviem aktīviem, taču tas neizdevās.

Pēc ekspertu paustā, MF Global kraha iemesls ir tas, ka vadība nepievērsa pietiekami daudz uzmanības risku pārvaldei un uzņēmās pārmērīgus riskus.

25. oktobrī kompānijas portfelī bija ES valstu obligācijas 6,3 miljardu ASV dolāru apmērā, tostarp Itālijas, Spānijas, Portugāles, Īrijas un  Beļgijas izlaistas obligācijas.

Ekspozīcija uz šiem vērtspapīriem vērtējama kā milzīga - piecas reizes lielāka par MF Global akciju grāmatvedības vērtību, kas septembra nogalē atbilda 1,23 miljardiem ASV dolāru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits