Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

ASV ekonomists Rubini prognozē jaunu globālu recesiju, aicina devalvēt eiro

iro zonas krīzes dēļ pasaules ekonomikai draud ieslīgšana jaunā recesijā, otrdien brīdināja ietekmīgais amerikāņu ekonomists Ņujorkas universitātes profesors Nuriels Rubini, aicinot eksporta veicināšanas nolūkā devalvēt eiro.

Par Misteru Pastardienu (Mr. Doom) dēvētais ekonomists, kurš plašu atpazīstamību ieguva, prognozējot pirmo globālo ekonomikas krīzi jau gadu pirms tās iestāšanās, runājot Britu Nāciju sadraudzības forumā Austrālijas pilsētā Pērtā, prognozēja, ka pastāv vairāk nekā 50% varbūtība, ka pasaules attīstītākās valstis nākamgad var piemeklēt recesija.

Ja Eiropas Savienības līderi neveiks jēgpilnas reformas, eiro zonā var sākties sabrukums, kas pasaulē var izraisīt vēl postošāku lejupslīdi nekā 2008. gadā, kad sabruka ASV investīciju milzis Lehman Brothers, apgalvoja Rubini.

"Pēc mana uzskata, pastāv vairāk nekā 50% varbūtība, ka nākamajos 12 mēnešos lielākajā daļā attīstīto ekonomiku iestāsies jauna recesija. Sauciet to par dubulto recesiju, pirmās recesijas turpinājumu vai otro recesiju, tam nav nozīmes, tā ir [tikai] semantika," viņš teica.

Rubini arī pauda pārliecību, ka būtu jāveic eiro devalvācija, lai stimulētu eiro zonas eksportu un jāsamazina procentu likmes. "Ja viņi [eiropieši] nopietni vēlas atjaunot izaugsmi īstermiņā, viņiem likmes jāsamazina līdz nullei," uzskata amerikāņu ekonomists.

Viņš veltīja asus vārdus arī Ķīnai, pareģojot, ka tā piedzīvos smagos piezemēšanos, jo tās uz eksportu balstītais izaugsmes modelis nav ilgtspējīgs, ņemot vērā gaidāmo recesiju Eiropā un Ķīnā.

Pēc Rubini teiktā, sarūkot pieprasījumam pēc Ķīnas precēm, jo daudzām attīstītajām valstīm trūkst naudas, Ķīna kļūs ievainojama un izgaismosies augstie slikto parādu apmēri, kādi šīs Āzijas valsts finanšu sektorā ir tādās jomās kā nekustamie īpašumi, kur izveidojies burbulis.

"Ķīna smago piezemēšanās varētu piedzīvot tuvākajos divos vai trijos gados. Nekad nav noticis tā, ka pārmērīgu investīciju bums beidzas ar mīksto piezemēšanos," rezumēja ASV ekonomists.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits