Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

ASV itāļu mafija saņem lielāko triecienu tās pastāvēšanas vēsturē

Viens no Amerikas nesimpātiskākajiem simboliem - itāļu mafija jeb La Cosa Nostra -, kas savus ziedu laikus piedzīvoja pagājušā gadsimta 40. un 50. gados, nav romantizēta vēstures palieka, bet joprojām ir viena no ietekmīgākajām organizētās noziedzības struktūrām ASV. To apstiprina šonedēļ veiktā Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) operācija, kuras laikā tika aizturēti vairāk nekā simt mafijas darboņu.

FIB apgalvo, ka ceturtdien notikušie aresti ir viena no visu laiku lielākajām vienas dienas operācijām tā vēsturē un visu laiku apjomīgākā operācija, kas vērsta pret mafiju. Aizturēšanā Ņujorkā, Ņūdžersijā un Rodailendā piedalījās 800 policistu un FIB aģentu, bet viņu ķēriens bija 127 La Cosa Nostra locekļi vai tai pietuvinātas personas, raksta The Christian Science Monitor. Viena no lielākajām «zivīm», kas nonākusi FIB tīklos, ir Bartolomeo Vernače, kurš ir viens no locekļiem padomē, kas risina konfliktus starp mafijas klaniem.

Vairākumam arestēto izvirzītas apsūdzības reketā, tomēr noziedznieki tiek turēti aizdomās arī par slepkavībām, spīdzināšanu, ļaunprātīgu dedzināšanu, narkotiku tirdzniecību un nelegālu azartspēļu organizēšanu. Daļa apsūdzēto notiesājoša sprieduma gadījumā aiz cietuma restēm pavadīs visu atlikušo mūžu.

«Šodienas aresti ir nozīmīgs solis pretī mafijas nelikumīgās darbības sagraušanai,» ASV ģenerālprokuroru Ēriks Holdenu citē BBC. «Mafija ir izzūdošs drauds šīs valsts ekonomiskajai labklājībai.» Tik optimistisks nav FIB direktors Roberts Millers. «Daži uzskata, ka organizētā noziedzība ir pagātne. Diemžēl joprojām ir cilvēki, kas izspiež naudu, iebiedē un uzbrūk nevainīgiem amerikāņiem,» uzskata R. Millers. «Naudu, ko godīgi uzņēmēji atdod izspiedējiem, beigu beigās samaksā patērētāji visā valstī.»

Eksperti uzskata, ka organizētā noziedzība joprojām ir drauds amerikāņu sabiedrībai, un itāļu mafiju salīdzina ar pūķi, kam, vienu galvu nocērtot, vietā parādās divas. «Gangsteru darbība ir elastīga un neatlaidīga,» stāsta FIB Ņujorkas nodaļas direktora vietniece Dženisa Fedarčuka. «Problēma nemazinājās arī pēc tam, kad vairākkārt tika arestēti vai sodīti piecu ietekmīgāko ģimeņu līderi.»

Sevišķi aktīvi mafija darbojoties ASV austrumu piekrastes ostās. Noziedzīgie grupējumi prasa «nodevu» uzņēmējiem, kas vēlas attīstīt biznesu ostās. Gangsteri arī iefiltrējušies ostu un zvejnieku arodbiedrībās. Apsūdzības liecina, ka Dženovēzes ģimenes algotņi vajājuši Ziemeļamerikas lielākās zvejnieku arodbiedrības biedrus, pieprasot no viņiem daļu no tradicionālās Ziemassvētku prēmijas.

Bijušais prokurors Rendijs Mastro uzskata, ka mafija turpina veiksmīgi darboties, jo tā vervē jaunus dalībniekus, kas nokļūst pusmilitārā organizācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits