Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

ASV izsludina jaunas sankcijas pret Krieviju

Pieminot otro gadskārtu kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, Savienotās Valstis piemērojušas sankcijas vairāk nekā 500 fiziskajām un juridiskajām personām Krievijā, solot uzturēt spiedienu, lai apturētu Krievijas diktatora Vladimira Putina kara mašīnu.

ASV prezidents Džo Baidens paziņoja, ka sankcijas vērstas arī pret "personām, kas saistītas ar Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija ieslodzījumu, kā arī pret Krievijas finanšu sektoru, aizsardzības rūpniecības bāzi, iepirkumu tīkliem un tiem, kas apiet līdzšinējās sankcijas. Plašāka informācija par sankcijām tiks paziņota vēlāk.

"Tās nodrošinās, ka Putins maksās vēl lielāku cenu par savu agresiju ārvalstīs un represijām valsts iekšienē," paziņoja Baidens. "Mēs ieviešam arī jaunus eksporta ierobežojumus gandrīz 100 uzņēmumiem, kas sniedz slēptu atbalstu Krievijas kara mašinērijai," viņš piebilda.

ASV un citi Rietumu sabiedrotie jau piemērojuši Krievijai bezprecedenta sankcijas, lai ierobežotu Krievijas iespējas karot Ukrainā. Tomēr pēdējā laikā pieaugušas šaubas par Vašingtonas turpmāko atbalstu Ukrainai. Esošais ASV finansējums ir jau izsmelts, un bijušā prezidenta Donalda Trampa sabiedrotie Pārstāvju palātā ir aizkavējuši jaunu militāro palīdzību Ukrainai 60 miljardu ASV dolāru apmērā.

Sagaidāms, ka Krievijas ekonomika šogad turpinās pieaugt, lai gan lēnākā tempā, jo valsts pielāgojas un paļaujas uz tirdzniecību ar partneriem ārpus Rietumiem, īpaši Ķīnu.

Koalīcija, kurā iesaistītas G7 valstis, Eiropas Savienība (ES) un Austrālija, iepriekš paziņoja par plāniem pastiprināti raudzīties, lai tiek ievēroti Krievijas jēlnaftai noteiktie cenas griesti - 60 dolāri par barelu.

Baidens uzskata Putinu par atbildīgu Navaļnija nāvē un paziņoja, ka Kalifornijā privāti ticies ar Navaļnija atraitni un meitu.

Pēc tikšanās ar Jūliju Navaļnaju un Dašu Navaļnaju Sanfrancisko Baidens žurnālistiem sacīja, ka Putina mirušais oponents bija "neticami drosmīgs cilvēks".

Vairāku Eiropas valstu valdības ir izsaukušas Krievijas diplomātus, lai protestētu pret Navaļnija nāvi, un Lielbritānija piemēroja sankcijas amatpersonām Sibīrijas kolonijā, kurā nomira Navaļnijs.

Vašingtona plāno drīzumā noteikt jaunas sankcijas arī Irānai par tās atbalstu Krievijai karā ar Ukrainu. ASV Nacionālās drošības padomes preses sekretārs Džons Kērbijs žurnālistiem sacīja, ka varasiestādes ir gatavas iet vēl tālāk, ja Irāna pārdos Krievijai ballistiskās raķetes.

Baidens šodien arī kārtējo reizi aicināja Kongresu beidzot atbalstīt militāro palīdzību Ukrainai.

"Vēsture vēro. Nespēja atbalstīt Ukrainu šajā kritiskajā brīdī netiks aizmirsta," uzsvēra Baidens.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits