Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

ASV likumdevēji kritizē Pentagona Afganistānas investīciju programmu

ASV likumdevēji trešdien pauda nopēlumu Pentagona programmai, kuras ietvaros miljoniem Savienoto Valstu nodokļu maksātāju dolāru tērēti investīcijām Afganistānā, arī tādām iniciatīvām kā blondo itāļu kazu imports un praktiski neizmantojamas gāzes stacijas būvniecība.

Tagad jau likvidētā Uzņēmējdarbības un stabilitātes darba grupa piecu gadu laikā iztērējusi teju 800 miljonus dolāru investīciju sekmēšanai kara plosītajā Afganistānā.

Tomēr programma tika slikti pārraudzīta, bet nauda iztērēta projektiem, kas raisa aizdomas par izšķērdēšanu, krāpšanu un ļaunprātīgu izmantošanu, norādījis Afganistānas rekonstrukcijas īpašais ģenerālinspektors Džons Sopko.

Pēdējo mēnešu laikā viņš nācis klajā ar vairākiem kritiskiem ziņojumiem. Vienā no tiek apgalvots, ka armija iztērējusi 43 miljonus dolāru automašīnu gāzes uzpildes stacijai, kaut gan tās būvniecībai vajadzēja izmaksāt krietni mazāk.

Tagad Sopko sniedzis liecības ASV Senāta militārās vadības īpašajai komisijai.

Senatore Klēra Makaskila sacīja, ka programma ir "acīmredzami stulba".

"Nekad nav izklāstīti nekādi dati, ka šī degvielas uzpildes stacija Afganistānā kaut ko būtu palīdzējusi. Tā nespēs pastāvēt un ir pilnīgi nepraktiska," uzsvēra senatore.

Gada laikā afgānis vidēji nopelna 690 dolārus, bet vienas automašīnas pārbūve, lai tā varētu darboties ar dabasgāzi, izmaksā 800 dolārus, viņa atgādināja.

Tiesa gan, ASV aizsardzības ministra vietnieks politikas jautājumos Braiens Makeons apstrīdēja Sopko minētos 43 miljonus dolāru, norādot, ka patiesā summa ir "krietni zem" desmit miljoniem.

Viņš aizstāvēja programmu, arī 150 miljonus dolāru, kas iztērēti privātā īpašumā esošo villu būvniecībai. Tās būvētas ASV valdības dienestu darbinieku vajadzībām, lai viņiem nevajadzētu dzīvot armijas bāzēs.

Makeons skaidroja, ka villas tiek izmantotas, lai tajās izmitinātu starptautiskos uzņēmējus un parādītu, ka "viņi var braukt uz Afganistānu un uzsākt biznesu".

Tomēr senatori sūdzējās, ka nav nekādu datu, lai noteiktu, vai šai un citām programmām tiešām bijis pozitīvs iespaids uz Afganistānas ekonomikas un drošības situāciju.

Sopko biroja kritizēto iniciatīvu vidū ir blondo itāļu kazu imports kašmira ražošanas attīstībai Herātas provincē, kā arī derīgo izrakteņu ieguves sekmēšanas projekti, kuru rezultātā kontrakti piešķirti Ķīnas uzņēmējiem.

ASV likumdevēji tagad pauž šaubas par to, kāpēc Pentagonam vispār vajadzējis iesaistīties centienos sekmēt privātās iniciatīvas, un norāda, ka ar šo uzdevumu labāk galā būtu ticis Valsts departaments vai ASV Starptautiskās attīstības aģentūra.


    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli

    Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

    Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

    Baltijas valstis

    Vairāk Baltijas valstis


    Eiropa

    Vairāk Eiropa


    ASV

    Vairāk ASV


    Krievija

    Vairāk Krievija


    Tuvie austrumi

    Vairāk Tuvie austrumi


    Cits

    Vairāk Cits