Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

ASV NASA apstiprina pavadoņa UARS nokrišanas uz Zemes datumu

ASV NASA apstiprinājusi virknē plašsaziņas līdzekļu izskanējušo informāciju, ka piektdien, 23. septembrī atmosfērā ieies tās pavadonis UARS (Upper Atmosphere Research Satellite – Satelīts atmosfēras augšējo slāņu izpētei).

Informācija par šajā dienā gaidāmo UARS ienākšanu atmosfērā presē parādījās vēl 2011. gada septembra sākumā, kad kļuva zināms, ka aparāts tuvākajā laikā atstās orbītu. Aprēķini arī liecina, ka vairāki pavadoņa fragmenti (kopumā 26 gabali ar summāro masu 532 kilogrami) var sasniegt planētas virsmu. Pats lielākais no tiem ir aparāta karkass ar masu 150 kilogrami. Bez tam joprojām nav zināms, kur tieši nokritīs aparāts, bet kā viena no iespējamajām teritorijām tiek minēta Ziemeļeiropa.

Jāpiebilst, ka 7. septembrī NASA sarīkoja preses konferenci, kuras laikā tika paziņots, ka varbūtība, ka UARS nokrišanas brīdī varētu kādam trāpīt, ir 1 pret 3200. Pie tam, saskaņā ar ASV valdības klasifikāciju, aparāts nav atzīts par bīstamu.

Pavadonis UARS tika palaists 1991. gada 12. septembrī no daudzkārt izmantojamā kosmosa kuģa Discovery. Atmosfēras izpētei paredzēta aparāta masa ir 6,5 tonnas. 2005. gadā NASA atteicās no pavadoņa tālākas ekspluatācijas un 2010. gada decembrī pazemināja UARS orbītu, lai samazinātu pavadoņa atrašanās kosmosā laiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits