Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

ASV NASA: ja Krievija nevarēs atsākt savu kosmosa kuģu lidojumus, var nākties evakuēt SKS

Ja Krievija nevarēs atsākt savu kosmosa kuģu lidojumus līdz novembrim, palielinās iespēja, ka būs nepieciešams evakuēt Starptautisko Kosmosa staciju (SKS), pirmdien brīdinājusi ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

"Risks zaudēt SKS ir lielāks, kad tajā nav cilvēku, nekā kad tajā ir cilvēki," ASV un Krievijas amatpersonu videokonferences laikā atzinis NASA SKS programmas vadītājs Maikls Safredini. "Riska pieaugums nav nenozīmīgs."

Pēc bezpilota kosmosa kuģa katastrofas 24.augustā Krievija pirmdien paziņoja, ka atliek nākamo pilotējamo lidojumu uz SKS vismaz uz mēnesi.

Krievijas pilotējamo kosmosa lidojumu programmas vadītājs arī brīdinājis, ka ieilgstot lidojumu pārtraukumam, SKS esošajiem sešiem astronautiem var nākties pamest Zemes orbītu, ņemot vērā viņu pārslodzi un apgādes problēmas.

Šobrīd SKS atrodas trīs Krievijas kosmonauti, kā arī divi amerikāņu un viens japāņu astronauts. Parasti SKS apkalpes locekļi orbītā uzturas sešus mēnešus.

Turpmākos lēmumus noteikts gan apkalpes drošība, gan "ļoti lielās investīcijas", kuras ASV un Krievija ieguldījusi SKS, norādījis Safredini.

Tomēr viņš piebildis: "Pieņemot, ka sistēmas turpina darboties, mēs staciju varam vadīt no zemes un uzturēt to orbītā nenoteiktu laiku."

SKS projektā bez ASV un Krievijas piedalās arī Eiropas, Japānas un Kanādas kosmosa pētniecības aģentūras.

SKS orbītā tika ievadīta 1998.gadā, un tolaik tika plānots, ka tā darbosies 15 gadus, taču vēlāk tika panākta vienošanās, ka stacijas darbība tiks pagarināta un ilgs vismaz visu šo desmitgadi.

SKS evakuācija tika gatavota jau pēc ASV daudzkārt izmantojamā kosmosa kuģa "Columbia" katastrofas 2003.gadā, kurā gāja bojā septiņi astronauti, taču toreiz NASA tomēr izlēma atstāt stacijas komandu orbītā.

Šobrīd Krievija plāno nākamo pilotējamā kosmosa kuģa "Sojuz" startu veikt oktobra beigās vai novembra sākumā, lai gan iepriekš tas bija paredzēts 22.septembrī.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits