Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

ASV plāno Afganistānā paturēt vairāk kā 9800 karavīrus

ASV varētu 2015.gadā Afganistānā paturēt lielāku karaspēku, nekā sākotnēji plānots, turklāt amerikāņu karavīri, ja tas būs nepieciešams, varēs palīdzēt Afganistānas armijai kaujās, otrdien pavēstīja Pentagona amatpersonas. 

ASV tuvāko mēnešu laikā varētu izvietot vairākus simtus vīru lielus papildspēkus, kas pārsniegtu iepriekš izziņotā 9800 vīru lielā kontingenta skaitu, sacīja amatpersonas. Tas tiks darīts, jo citu NATO dalībvalstu ieguldījums ir mazāks par cerēto. 

Komandieri turpina strādāt pie detaļām, tomēr ir skaidrs, ka pietrūks 400 līdz 700 NATO karavīru, kurus 2015.gada ziemas mēnešos aizstās ASV karavīri, sacīja viena no amatpersonām. 

Karavīru trūkums radies tāpēc, ka tika aizkavēta Kabulas un Vašingtonas divpusējā drošības līguma parakstīšana, kas savukārt sarežģīja līgumu parakstīšanu ar citām NATO valstīm, kas plāno nākamgad izvietot savus karavīrus Afganistānā. 

2014.gadā liela daļa NATO spēku no Afganistānas tiek izvesta, un ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija jau paziņojusi, ka šogad Afganistānā tiks izbeigta arī ASV kaujas misija. 

Administrācija grasās paturēt Afganistānā mazāku kontingentu, kas pamatā koncentrēsies uz afgāņu karavīru apmācību un operācijām pret Al Qaeda kaujiniekiem. 

Tomēr ASV nacionālās drošības amatpersonas pagājušajā nedēļā pārskatīja misijas uzdevumus pēc 2014.gada, lai atļautu ASV spēkiem palīdzēt afgāņu karavīriem kaujās ar talibiem. 

"Ja talibi izlems apdraudēt amerikāņu karaspēku vai arī konkrēti kādā taktiskā situācijā vērsties pret mūsu afgāņu partneriem vai viņus apdraudēs, mēs paturam tiesības rīkoties tā, kā būs nepieciešams," sacīja Pentagona preses pārstāvis Džons Kērbijs. 

Kā Pentagons, tā Valsts departaments uzstāja, ka misija nekādā ziņā netiek paplašināta, tomēr amatpersonas atzina, ka jautājums par atbalstu kaujās afgāņu karavīriem paliek neatrisināts. 

Atbilstoši lēmumiem komandieriem būs pilnvaras smagās situācijās pieprasīt veikt uzlidojumus, kā arī afgāņu spēku medicīnisko evakuāciju, norādīja amatpersonas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits