Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

ASV tiesa piespriež mūža ieslodzījumu Detroitas lidmašīnas spridzinātājam

ASV tiesa ceturtdien piesprieda vairākus mūža ieslodzījumus nigērietim Umaram Farukam Abdulmutallabam, kurš 2009.gada Ziemassvētku dienā pasažieru lidmašīnā virs Mičiganas štata pilsētas Detroitas mēģināja nogalināt teju 300 cilvēku, detonējot apakšveļā paslēptas sprāgstvielas.

25 gadus vecais Abdulmutallabs paziņoja, ka ir "lepns nogalināt Dieva vārdā", aizstāvot savu mēģinājumu uzspridzināt "Northwest Airlines" 253.reisa lidmašīnu.

Pēc viņa teiktā, viņš pildījis Dieva darbu pret musulmaņu "apspiedējiem" un paziņoja, ka nogalinātie Al Qaeda vadoņi Osama bin Ladens un Anvars al Avlaki ir "dzīvi un ar Dieva žēlastību uzvarēs".

"Šī diena ir uzvaras diena un Dievs ir dižens," īsā uzrunā pārpildītajā Detroitas tiesas zālē pavēstīja Abdulmutallabs.

Viņš neizrādīja nekādu emociju, kad tiesnese viņam piesprieda maksimālos soda mērus astoņās apsūdzībās, kurās viņš oktobrī atzina savu vainu, notiesājot viņu ar četriem mūža ieslodzījumiem pēc kārtas un vēl 50 gadu cietumsodu.

"Apsūdzētais ir paziņojis un ir skaidrs, ka viņam ir milzīga motivācija veikt vēl vienu teroristisku uzbrukumu," sacīja tiesnese Nensija Edmundsa. "Šai tiesai nav iespēju kontrolēt apsūdzētā motivāciju, kas nešķiet mainījusies, taču es varu kontrolēt apsūdzētā iespējas veikt šīs darbības."

Abdulmutallabs, kura apģērbā bija paslēptas sprāgstvielas, 2009.gada 25.decembrī Amsterdamā iekļuva lidsabiedrības Northwest Airlines lidmašīnā, kas devās uz Detroitu. Neilgi pirms nosēšanās viņš mēģināja lidmašīnu uzspridzināt, taču citiem pasažieriem un lidmašīnas apkalpei izdevās teroristu pieveikt un izjaukt viņa plānus.

Oktobrī viņš atzina savu vainu visās apsūdzībās, norādot, ka šādi vēlējies atriebties par musulmaņu nogalināšanu.

Abdulmutallabs spridzekli bija paslēpis apakšveļā, tāpēc medijos ieguvis palamu - Apakšveļas spridzinātājs.

Lidmašīnā atradās 279 pasažieri un 11 apkalpes locekļi. Terorakta mēģinājums satrauca visu pasauli un pamudināja ASV ieviest lidostās stingrākus drošības pasākumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits