Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

ASV un Izraēlai būtiskas pretrunas

Obama aicina Izraēlu atbalstīt neatkarīgas Palestīnas valsts izveidošanu, necelt apmetnes.

Pat tuvajiem sabiedrotajiem ASV un Izraēlai ne vienmēr sakrīt viedokļi sarežģītos jautājumos. To pierādījusi ASV prezidenta Baraka Obamas un Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu pirmā tikšanās, kas neradīja konkrētu pavērsienu, lai veiksmīgi atsāktu Tuvo Austrumu miera procesu.

ASV prezidents nepārprotami aicināja izveidot neatkarīgu Palestīnas valsti un pārtraukt jaunu ebreju apmetņu celtniecību Rietumkrastā. B.Netanjahu izteica atbalstu palestīniešu tiesībām uz pašpārvaldi, tomēr nepauda publisku "jā" palestīniešu valstij, vēsta Reuters. "Tas nav tikai palestīniešu, bet arī Izraēlas, ASV un starptautiskās sabiedrības interesēs — panākt divu valstu risinājumu," B.Obama sacīja pirmdienas vakarā pēc tikšanās ar B.Netanjahu ASV galvaspilsētā Vašingtonā.

B.Obama arī uzskata, ka Izraēlai un palestīniešiem jāievēro saistības, ko tie uzņēmās, 2003.gadā parakstot tā saukto Tuvo Austrumu ceļa karti. Tā nosaka, ka Izraēlai jāizbeidz apmetņu būvēšana okupētajā Rietumkrasta teritorijā, bet palestīniešiem jāapvalda radikālo islāmistu aktivitātes.

B.Netanjahu sacīja, ka ir gatavs sēsties pie sarunu galda ar palestīniešiem nekavējoties, tomēr neminēja strīdīgo jautājumu par teritorijām. "Mēs nevēlamies pārvaldīt palestīniešus. Mēs vēlamies, lai viņi pārvalda paši sevi," sacīja B.Netanjahu. Viņaprāt, jebkāda vienošanās atkarīga no tā, vai palestīnieši atbalstīšot Izraēlas tiesības pastāvēt kā "ebreju valstij", raksta BBC.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits