Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

ASV un Persijas līča valstis vienojas par ciešāku militāro sadarbību

ASV un to Persijas līča sabiedrotie ceturtdien vienojušies padziļināt savu militāro sadarbību un kopīgi cīnīties pret ārējiem draudiem.

Uzrunājot žurnālistus pēc Vašingtonas un Persijas līča valstu samita Kempdeividā, prezidents Baraks Obama no jauna apliecināja Savienoto Valstu ciešo atbalstu Persijas līča sabiedroto drošībai.

"Kā esam pavēstījuši mūsu kopīgajā paziņojumā, Savienotās Valstis ir gatavas strādāt kopā ar Persijas līča Sadarbības padomes dalībvalstīm, lai atvairītu un stātos pretī ārējiem draudiem jebkuras padomes valsts teritoriālajai integritātei," sacīja Obama.

Samitā piedalījās Saūda Arābija, Kuveita, Katara, Bahreina, Apvienotie Arābu Emirāti un Omāna.

Valstu līderi vienojušies ieguldīt lielāku darbu, lai uzlabotu sadarbību drošības jomā, sevišķi, kas attiecas uz ieroču pārvedumiem, kā arī cīņu pret terorismu, drošību jūrās, kiberdrošību un pretraķešu aizsardzību.

Kā viens no draudiem kopīgajā paziņojumā konkrēti minēta Irāna, kas tradicionāli bijusi ASV un sunnītu vadīto Persijas līča valstu monarhiju pretiniece.

"Savienotās Valstis un Persijas līča Sadarbības padomes dalībvalstis (..) sastrādāsies, lai pretotos Irānas destabilizējošajām aktivitātēm reģionā," teikts paziņojumā.

Vašingtona sasauca samitu, vēloties mazināt Persijas līča valstu bažas, ka tā lēnām atkāpjas no konflikta plosītā reģiona, un mazināt satraukumu par Irānas kodolprogrammu. Proti, ka Irānai arī pēc vienošanās noslēgšanas ar sešām pasaules lielvarām būs pa spēkam uzbūvēt kodolieročus.

Vienlaikus Obama uzsvēra, ka sadarbības mērķis nav ilgtermiņa konfrontācija ar Irānu vai Irānas nobīdīšana perifērijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits