Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Augsta ranga ASV ierēdņi saņēmuši ievērojamas summas no Irānas opozīcijas

Pret ASV FIB bijušo direktoru, kā arī bijušo Apvienotās štābu priekšnieku komitejas vadītāju notiek izmeklēšana sakarā ar aizdomām, ka abas amatpersonas saņēmušas ievērojamas naudas summas no bruņota Irānas opozicionāru grupējuma, vēsta MSNBC, atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem. Izmeklēšanu veic ASV Finanšu ministrija.

Luiss Frī (Louis Freeh), kurš vadīja ASV FIB laikā no 1993. līdz 2001. gadam, un Hjū Šeltons (Hugh Shelton), kurš ieņēma Apvienotās štābu priekšnieku komitejas vadītāja posteni 1997.-2001. gados, tiek turēti aizdomās par līdzekļu saņemšanu no Irānas Tautas modžahediem (angliskās abreviatūras MEK, PMOI vai MKO). ASV uzskata šo organizāciju par teroristisku.

L. Frī un H. Šeltons savulaik virknē konferenču un sanāksmju ir aicinājuši izslēgt MEK no teroristisko organizāciju saraksta. No kompānijām, kuras organizēja šos pasākumus, tiks pieprasīta informācija par to finansēšanas avotiem. Varas iestādes pieļauj, ka līdzekļus šāda veida pasākumiem piešķīrusi pati MEK. Pēc MSNBC avotu vārdiem, katrs no bijušajiem ierēdņiem par Irānas organizācijas atbalstīšanu saņēmis vairākus simtus tūkstošus ASV dolāru.

Jāpiebilst, ka kampaņā par to, lai MEK tiktu izslēgta no teroristisko organizāciju saraksta, piedalījās kopumā 40 bijušie augsta ranga amerikāņu ierēdņi. Daudzi no viņiem, pēc MSNBC sarunu biedru teiktā, par katru uzstāšanos saņēmuši aptuveni pa 30 tūkstošiem ASV dolāru vai vairāk, uz konferencēm Eiropas galvaspilsētās viņi lidoja biznesa klasē un dzīvoja dārgās viesnīcās. Bijušie ierēdņi apgalvoja, ka viņiem teikts - pasākumus apmaksā MEK piekritēji, nevis pats grupējums.

MEK par savu mērķi ir pasludinājis tagadēja Irānas režīma gāšanu. Nesen televīzijas kanāls MSNBC, atsaucoties uz avotiem amerikāņu izlūkdienestā ziņoja, ka MEK kaujinieki, kuras apmācījis Mossad, bijuši iesaistīti Irānas kodolprogrammā strādājošo zinātnieku slepkavībās, ko grupējums, protams, noliedza.

Eiropas Savienība izslēdza MEK no teroristisko organizāciju saraksta 2009. gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits