Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Baidens sola ievēlēšanas gadījumā saglabāt ASV vēstniecību Jeruzalemē

Gaidāmais demokrātu kandidāts ASV prezidenta vēlēšanās Džo Baidens trešdien paziņoja, ka savas vēlēšanu uzvaras gadījumā viņš saglabātu ASV vēstniecību Jeruzalemē, lai gan nepiekrīt Donalda Trampa 2017.gada lēmumam pārcelt vēstniecību Izraēlā no Telavivas uz Jeruzalemi.

Bijušais ASV viceprezidents Baidens sacīja, ka vēstniecības pārcelšanai nevajadzēja notikt, jo šis lēmums nav daļa no plašākas Tuvo Austrumu miera vienošanās starp Izraēlu un palestīniešiem.

"Tomēr tagad, kad tas ir izdarīts, es nepārcelšu vēstniecību atpakaļ uz Telavivu," Baidens sacīja virtuālā līdzekļu vākšanas pasākumā.

ASV vēstniecības Izraēlā atrašanās vieta ir delikāta problēma, jo Jeruzalemes statuss ir viens no visvairāk diskutētajiem jautājumiem Izraēlas un palestīniešu konfliktā.

Izraēla 1967.gadā okupēja Austrumjeruzalemi un vēlāk to anektēja, bet starptautiskā sabiedrība šo aneksiju nav atzinusi.

Izraēla uzskata Jeruzalemi par savu nedalāmo galvaspilsētu, bet palestīnieši uzskata Austrumjeruzalemi par nelikumīgi okupētu un par savas nākotnes valsts galvaspilsētu.

Tramps satrieca status quo šajā jautājumā, kad viņš atzina Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un paziņoja par savu lēmumu pārcelt turp ASV vēstniecību Izraēlā.

Baidens sacīja, ka viņš pēc ievēlēšanas atkal atvērs ASV konsulātu Jeruzalemē, lai uzturētu kontaktus ar palestīniešiem, un ka viņa administrācija "aicinās abas puses spert soļus, lai uzturētu dzīvu divu valstu risinājuma perspektīvu".

ASV prezidenta Donalda Trampa šogad piedāvāts Tuvo Austrumu miera plāns, kurā nav ņemtas vērā pat palestīniešu minimālās prasības, ir izteikti labvēlīgs Izraēlai, paredzot, ka Izraēla varēs anektēt 30% okupēto Rietumkrasta teritoriju, palestīniešiem atvēlētā Rietumkrasta daļa būs sašķelta anklāvu arhipelāgā, bet galvaspilsētas loma atvēlēta Abudisai - ciematam uz austrumiem no Izraēlas anektētās Austrumjeruzalemes.  

Palestīnieši un Eiropas Savienība ir nopēluši Trapa plānu, norādot, ka ar to faktiski tiek aizvērtas durvis Tuvo Austrumu konflikta divu valstu risinājumam.

 

Top komentāri

Itamars Toledano
Kā gan citādi, ja reiz Dievs šo pasauli sāka veidot tieši no Ciānas kalna, un Jeruzāleme ir no Dieva stādīta galvaspilsēta tagad un mūžīgi! Nebūt nav jābūt amerikānim, lai to sajēgt spētu, pietiek ar skaidru prātu, un apziņu, kas ir kas...
kāds pārsteigums !
k
Ņemot vērā, kā žīdiem ir visspēcīgākais lobijs A.S.V., Baidenam nebija izvēles. Tādu ienaidnieku viņš negrib.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits