Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

BRICS valstis aizvien uzstājīgāk aicina mazināt ASV dolāra dominanci

Kamēr pasaules bagātākās un līdz šim ietekmīgās valstis ar ASV priekšgalā cīnās ar lielu parādu nastu un piedzīvo nelielu ekonomisko izaugsmi, strauji attīstošās valstis izmato lielvaru vājināšanos un kaļ plānus, kā audzēt savu globālo ietekmi. Ceturtdien Ķīnā uz ikgadējo sanāksmi sapulcējās tā saucamo BRICS valstu - Ķīnas, Indijas, Brazīlijas un Krievijas - līderi, kuriem pirmoreiz pievienojās arī Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) vadītājs.

Šīs valstis aizvien uzstājīgāk aicina pārskatīt pašreizējo globālo finanšu sistēmu un mazināt ASV dolāra dominanci tajā. Tās arī uzskata, ka izmaiņas nepieciešamas ANO Drošības padomē, kas neatspoguļojot reālo mūsdienu ietekmi starp valstīm.

Strīdas par juaņu

Piecu valstu vadītāju kopējā paziņojumā teikts, ka nesenā pasaules finanšu krīze esot izgaismojusi pašreizējās monetārās sistēmas trūkumus, tādēļ ir nepieciešams «izveidot visaptverošu valūtas sistēmu, kas nodrošinātu stabilitāti un skaidrību». BRICS valstis ir norūpējušās, ka ASV lielais tirdzniecības un budžeta deficīts var iedragāt dolāru.

Ietekmīgākās attīstības valstis domā, ka Pasaules Valūtas fondam (SVF) nepieciešams paplašināt SDR valūtu grozu, kurā pašreiz ir iekļauts ASV dolārs, eiro, Japānas jena un britu mārciņa. Paplašināšana, visticamāk, nozīmētu Ķīnas juaņa iekļaušanu, tomēr pat BRICS iekšienē domas par to dalās. Juaņa iekļaušana SDR varētu notikt tikai tādā gadījumā, ja Pekina pārtrauktu mākslīgi uzturēt zemu savas nacionālās valūtas vērtību.

Kādēļ DĀR?

SVF prognozes liecina, ka pasaules bagātāko valstu ekonomika šogad pieaugs par 2,4%, bet nākamgad par 2,6%. Turpretī strauju izaugsmi piedzīvojušo valstu ekonomika gan 2011., gan 2012. gadā palielināsies par 6,5%, raksta Reuters. Straujā izaugsme ir viens no iemesliem, kādēļ BRICS valstis ir ieguvušas lielu pārliecību par saviem spēkiem un izvirzījušas mērķi kļūt par vadošo spēku pasaulē, pastumjot malā līdzšinējos līderus ASV un Eiropas Savienību.

Tomēr investīciju bankas Goldman Sachs ekonomists Džims O'Nīls, kurš savulaik pirmais sāka lietot apzīmējumu BRICS, nesaprot, kādēļ šajā apvienībā tagad ir iekļauta arī DĀR. «DĀR ir maza, salīdzinājumā ar pārējām valstīm. Tās iekšzemes kopprodukts (IK) veido aptuveni pusprocentu no globālā IK,» baņķieris stāsta BBC. Viņaprāt, ir citas ekonomikas, kurām ir daudz lielāks pamats būt BRICS, piemēram, Turcija, Indonēzija un Meksika.

Krievijā, Brazīlijā, Ķīnā un Indijā dzīvo 40% no visiem pasaules iedzīvotājiem, un pēdējos gados uz šo valstu rēķina ir ap 50% pasaules ekonomikas pieauguma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits