Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Demonstranti iebrūk Mičiganas kapitolijā, pieprasot izbeigt pašizolāciju

Amerikāņu demonstranti, no kuriem daži bija ar šaujamieročiem, ceturtdien iebruka ASV Mičiganas štata kapitolija ēkā, pieprasot štata gubernatorei demokrātei Grečenai Vitmerei atcelt stingros pašizolācijas noteikumus, kas ieviesti Covid-19 izplatības ierobežošanai.

Daži no štata likumdevējiem bija uzvilkuši pretložu vestes.

Desmitiem protestētāju sapulcējās kapitolija ēkas vestibilā un pieprasīja, lai viņi tiktu ielaisti sapulču zālē.

Mičiganas štata policisti ar sejas maskām bloķēja viņu došanos tālāk. Neviens no protestētājiem nebija uzlicis sejas masku.

"Tieši virs manis vīri ar šautenēm kliedz uz mums," tvītoja senatore Deina Polehanki, pievienojot fotogrāfiju, kurā bija redzami četri vīrieši, no kuriem vismaz viens bija ar šaujamieroci.

"Daži no maniem kolēģiem, kuriem ir pretložu vestes, ir tās uzvilkuši," viņa turpināja savā tvītā.

Protestētāji bija sapulcējušies arī ēkas ārpusē ar plakātiem, un uz viena no tām gubernatore bija attēlota kā Ādolfs Hitlers.

Demonstranti piedalījās "Amerikāņu patriotu mītiņā", kuru organizēja grupējums "Mičigana vienota par brīvību". 

"Mēs nepiekrītam tam, ka mūsu neatņemamās tiesības tiek ierobežotas vai atceltas jebkāda iemesla dēļ, Covid-19 pandēmiju ieskaitot," grupējums paziņoja savā privātajā "Facebook" lapā, kurā ir vairāk nekā 8800 dalībnieku.

"Mēs uzskatām, ka katram amerikānim un katram mičiganietim ir tiesības strādāt, lai atbalstītu mūsu ģimenes, brīvi ceļot, pulcēties uz dievkalpojumiem un citiem mērķiem, pulcēties protestā pret mūsu valdību, un pārvaldīt mūsu pašu medicīnisko aprūpi."

Protests notika dienu pēc tam, kad tiesa Mičiganā nolēma, ka Vitmeres 24.martā izdoti rīkojumi par iedzīvotāju palikšanu mājās nepārkāpj viņu konstitucionālās tiesības, ziņoja vietējie mediji.

Aprīlī šī bija otrā reize, kad demonstranti pieprasījuši Vitmerei atcelt ierobežojumus Mičiganā, kur reģistrēti vairāk nekā 3500 ar Covid-19 saistīti nāves gadījumi saskaņā ar Džonsa Hopkinsa universitātes datiem. 

6.aprīlī apmēram 3000 protestētāju, no kuriem daži bija bruņoti, ieradās štata galvaspilsētā Lansingā, izraisot satiksmes sastrēgumu ap kapitolija ēku. Nākamajā dienā atbalstu viņiem pauda ASV prezidents Donalds Tramps ar tvītu "Atbrīvot Mičiganu!".

Vitmere, kas ir minēta kā potenciāla ASV viceprezidenta amata kandidāte līdzās gaidāmajam prezidenta vēlēšanu kandidātam Džo Baidenam, toreiz reaģēja uz protestu, telekanālam CNN paziņojot, ka  "būt dusmīgam ir OK".

"Es esmu to teikusi iepriekš un teikšu to atkal - Mičigana ir īpaša vieta, kur dzīvot, to cilvēku dēļ, kas to sauc par mājām. Miljoniem mičiganiešu katru dienu pilda savu lomu Covid-19 izplatības palēnināšanai. Mēs tam tiksim cauri kopā," Vitmere ceturtdien rakstīja tviterī, tieši nekomentējot jaunos protestus.

Neraugoties uz šīm demonstrācijām, Vitmeres rīcība koronavīrusa krīzes pārvaldībā Mičiganā tiek uztverta pārsvarā labvēlīgi. 

 

Top komentāri

Dostojevskis
D
Nāk prātā reiz lasītais Paula Stradiņa teksts, kuru citēju aptuveni: "Nav iemesla būt augstprātīgiem pret Amerikas tautu... tā ir gudrāka, nekā mēs domājam!" ( Ja kāds precizēs tekstu, neapvainošos).
Irlielāmērāticams
I
ka šai momentā iespējams novērtēt... labi tas, vai slikti, ja tautai masveidā pieder ieroči.
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Ja tauta šādā veidā aizstāv savu brīvību, tad tauta ir brīva. Bet, ja viņa to nedara - tad nav.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits