Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Džo Baidens kļūst par 46. ASV prezidentu

Džo Baidens trešdien devis amata zvērestu, kļūstot par 46.Savienoto valstu prezidentu.

Ceremoniju vadīja Augstākās tiesas tiesnesis Džons Robertss.

Savā pirmajā runā prezidenta statusā Baidens uzsvēra, ka "demokrātija ir uzvarējusi" un ka, neskatoties uz uzbrukumu Kapitolijam, kuru pirms divām nedēļām sarīkoja līdzšinējā prezidenta Donalda Trampa atbalstītāji, varas nodošana notikusi mierīgi.

"Šī ir Amerikas diena. Šī ir demokrātijas diena. Vēstures un cerību, atjaunotnes un apņēmības diena," norādīja jaunais Baltā nama saimnieks.

Lai gan esam "tik tālu nonākuši, mums vēl tāls ceļš ejams," piebilda Baidens.

Viņš atgādināja, ka valsts piedzīvo "sarežģītus" laikus un ka tai jāpārvar gan Covid-19 pandēmija, gan ekonomikas lejupslīde.

Problēmu pārvarēšanai būs nepieciešams "daudz vairāk par vārdiem, tas prasīs vinetveramāko no visām lietām demokrātijā - vienotību", norādīja ASV jaunais prezidents.

Viņš aicināja tautu uz vienotību un solīja būt visu amerikāņu prezidents.

Baidens sacīja, ka šodien ar visu savu dvēseli alkst pēc tautas apvienošanas, un aicināja visus amerikāņu pievienoties viņam cīņā par šo mērķi.

"Šis ir mūsu vēsturiskais krīzes un problēmu mirklis, un vienotība ir ceļš uz priekšu. Un mums šim mirklim jāstājas pretī kā Amerikas Savienotajām Valstīm," sacīja Baidens.

Savā runā, kas ilga 21 minūti, Baidens ieskicēja problēmas, ar kurām būs jācīnās.

"Mums nepieciešams mūsu spēks, lai (..) izturētu šo tumšo ziemu. Mēs ieejam periodā, kas varētu būt smagākais un letālākais vīrusa periods," norādīja Baidens, aicinot amerikāņus beidzot stāties pretī šai pandēmijai kā vienai tautai.

"Šeit mēs stāvam - tikai dažas dienas pēc tam, kad nevaldāmais pūlis domāja, ka var (..) padzīt mūs no šīs svētās zemes," sacīja Baidens. "Tas nenotika, tas nekad nenotiks, ne šodien, ne rīt, nekad, nekad."

Savienotās Valstis saskaras ar "politiskā ekstrēmisma pieaugumu, balto pārākuma sludinātājiem, pašmāju terorismu, kam mums jāstājas pretī, un mēs uzvarēsim", uzsvēra jaunais prezidents, aicinot ASV "noraidīt kultūru, kurā tiek manipulēts ar faktiem".

Baidenu pavadīja dzīvesbiedre Džila Baidena, kā arī nākamā viceprezidente Kamala Harisa ar savu dzīvesbiedru Dagu Emhofu.

Četrotne divu kongresmeņu pavadībā kopā uzkāpa pa Kapitolija kāpnēm un tad uz brīdi pagriezās, lai pamātu pašķidrajam skatītāju pūlim un televīzijas kamerām.

Paredzēts, ka plkst.19.00 pēc Latvijas laika 78 gadus vecais Baidens kā 46.Savienoto Valstu prezidents dos amata zvērestu, kuru pieņems Augstākās tiesas priekšsēdētājs Džons Robertss.

Baidena priekštecis Donalds Tramps, laužot tradīciju, jau iepriekš trešdien atstājis Balto namu un devies uz Floridu.

Tramps ir pirmais ASV prezidents pēdējo 150 gadu laikā, kas, atstājot amatu, nepiedalās sava pēcteča inaugurācijas ceremonijā.

(papildināta visa ziņa)

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits