Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ēģiptiešu demonstranti apmētā Hilarijas Klintones kortežu ar kurpēm un tomātiem

Demonstranti nomētājuši ar tomātiem un kurpēm ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones, kura sestdien ieradās vizītē Ēģiptē, kortežu, vēsta aģentūra Reuters. Incidents notika svētdien pēc tam, kad H. Klintone Kairā bija nolasījusi lekciju par demokrātiskajām tiesībām un grasījās doties uz valsts otro lielāko pilsētu Aleksandriju.

Kad bruņoto automobiļu kolonna uzsāka kustību, tās virzienā tika sviestas kurpes, pudeles ar ūdeni un tomāti. H. Klintone un viņas mašīna palika neskartas, tomēr tomāts trāpīja sejā kādam augsta ranga Ēģiptes ierēdnim. Demonstranti arī skandēja „Monika, Monika”, acīmredzami izsmejot H. Klintoni par viņas vīra, kādreizējā ASV prezidenta Bila Klintona mīlas dēku ar Baltā nama praktikanti Moniku Levinsku.

Šī bija pirmā ASV valsts sekretāres vizīte Ēģiptē kopš par šīs valsts prezidentu ievēlēts Muhameds Mursi, viens no islāmistu kustības Brāļi musulmaņi līderiem. Jāpiebilst, ka incidenta ar tomātiem priekšvakarā demonstranti pulcējās arī pie Kairas viesnīcas, kurā bija apmetusies H. Klintone. Protestējošie aicināja H. Klintoni atstāt Ēģipti, skandēja pret islāmu vērstus saukļus, kā arī apsūdzēja ASV, ka tās palīdzējušas Brāļiem musulmaņiem nākt pie varas Ēģiptē.

Masu protesti un nemieri Ēģiptē sākās 2011. gada martā pēc prezidenta Hosni Mubaraka gāšanas. Kopš tā laika par varu valstī cīnās militārpersonas, bijušie H. Mubaraka līdzgaitnieki un islāmisti. Valstī joprojām nav pastāvīga parlamenta un valdības.

Jāpiebilst, ka sviešana ar kurpi oponentam islāma pasaulē tiek uzskatīta par pašu nopietnāko apvainojumu. Šī neapmierinātības izpausmes metode sāka plaši izplatītiies pēc tam, kad 2008. gadā Irākas žurnālists Muntazers al Zaidi preses konferences laikā svieda ar savām kurpēm toreizējā ASV prezidentā Džordža Buša virzienā, protestējot pret amerikāņu karaspēka iebrukumu Irākā. Amerikāņu ieceltās Irākās varas iestādes prisprieda M. Al Zaidi trīs gadus ilgu cietumsodu, tomēr žurnālists drīz tika atbrīvots no cietuma, it kā par priekšzīmīgu uzvedību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits