Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Eksperts: Brokerfirmas MF Global krahs radīs politiskas sekas ASV

ASV brokerkompānijas MF Global krahs, kas ir atsaucis atmiņā ASV investīciju milža Lehman Brothers sabrukuma radīto postu 2008.gada globālās krīzes laikā, izraisīs neizbēgamas politiskas sekas Savienotajās Valstīs, otrdien intervijā raidsabiedrībai CNBC sacīja ietekmīgs vērtspapīru eksperts.

Vērtspapīru pētījumu kompānijas Rochdale Securities viceprezidents Diks Bovs teica, ka notikušais izraisīs sekas ASV Kongresā, Federālajā Rezervju sistēmā un regulējošajās institūcijās.

Eksperts vērsa uzmanību uz to, ka MF Global savos tirdzniecības darījumos ir izmantojis krāpnieciskas metodes un darbojies bez jebkādas regulējošo institūciju kontroles. "MF Global darbojās it kā būtu 2007., nevis 2011. gads," viņš teica.

"Kompānija izdarīja likmes un pakļāva ar šīm likmēm sevi riskam, un tas viss notika tirgū. Finanšu kompānija nekad nedrīkst sevi pakļaut riskam. Jebkura kompānija, kas to dara, uzskatāma par blēdīgu kompāniju," klāstīja Bovs.

Laikraksts New York Times otrdien vēstīja, ka ASV regulējošās institūcijas pašlaik izmeklē apgalvojumus, ka pēdējās dienās esot pazudusi MF Global klientu nauda simtiem  miljonu ASV dolāru apmērā, kas it kā esot izmantota kompānijas tirdzniecības darījumiem, mēģinot izglābties no bankrota.

Jāatgādina, ka MF Global, kas nodarbojās ar preču un vērtspapīru atvasinājumu (derivatīvu) tirdzniecību un kuras aktīvu vērtība savulaik sasniedza 41 miljardu ASV dolāru, pirmdien iesniedza tiesā bankrota pieteikumu saistībā ar milzīgajiem zaudējumiem no investīcijām vairāku Eiropas Savienības (ES) valstu valdību obligācijās.

Kompānijas liktenim jau zināmu laiku sekoja līdzi Volstrīta, lai redzētu, vai eiro zonas valstu parādu krīze var radīt problēmas Savienoto Valstu finanšu kompānijām.

Daudzi privātie investori ir bijuši spiesti veikt savu aktīvu norakstīšanu saistībā ar pagājušajā nedēļā panākto ES līderu plānu eiro zonas parādu krīzes atrisināšanai.

MF Global lielākie kreditori ir JPMorgan Chase un Deutsche Bank, kuru prasību apmēri pret kompāniju sasniedz attiecīgi 1,2 miljardus ASV dolāru un vienu miljardu ASV dolāru.

MF Global akcijas šogad zaudējušas vairāk nekā 85% vērtības, un pirmdien to tirdzniecība Ņujorkas Fondu biržā tika apturēta pirms bankrota prasības iesniegšanas.MF Global līdz pirmdienai bija dots laiks atrast pircēju saviem aktīviem, taču tas neizdevās.

Pēc ekspertu paustā, MF Global kraha iemesls ir tas, ka vadība nepievērsa pietiekami daudz uzmanības risku pārvaldei un uzņēmās pārmērīgus riskus.

25. oktobrī kompānijas portfelī bija ES valstu obligācijas 6,3 miljardu ASV dolāru apmērā, tostarp Itālijas, Spānijas, Portugāles, Īrijas un Beļgijas izlaistas obligācijas.

Ekspozīcija uz šiem vērtspapīriem vērtējama kā milzīga - piecas reizes lielāka par MF Global akciju grāmatvedības vērtību, kas septembra nogalē atbilda 1,23 miljardiem ASV dolāru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits