Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

FIB publisko ar Klintonu saistītas lietas dokumentus

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) dažas dienas pirms ASV prezidenta vēlēšanām ir negaidīti publiskojis dokumentus, kas attiecas uz bijušā ASV prezidenta un šī amata kandidātes Hilarijas Klintones vīra Bila Klintona apžēlošanu turīgas demokrātu ziedotājas vīram.

Ievērojami rediģētais 129 lappušu ziņojums attiecas uz FIB izmeklēšanu par naftas tirgotāja Marka Riča apžēlošanu, ko Klintons izdarīja savas prezidentūras pēdējā dienā 2001.gada 20.janvārī. FIB 2001.gadā sāka izmeklēt šo apžēlošanu, bet 2005.gadā izmeklēšanu izbeidza, neizvirzot apsūdzības.

Šī ziņojuma publiskošana ir izraisījusi neapmierinātību demokrātos, kuri jau ir sašutuši par to, ka FIB atsācis izmeklēšanu par Klintones e-pasta vēstulēm, kas nosūtītas laikā, kad viņa ieņēma valsts sekretāra amatu.

Dokumenti par Riča apžēlošanas izmeklēšanu pirmdien tika publiskoti internetā, bet piesaistīja uzmanību tikai otrdien, kad tie tika ievietoti FIB nodaļas, kas pārrauga pieprasījumus saistībā ar Informācijas brīvības likumu (FOIA), Twitter kontā.

FIB paziņoja, ka šie dokumenti ievietoti Twitter kontā neilgi pēc to apstrādes kā materiāli, kas saskaņā ar FOIA pieprasīti vismaz trīs reizes.

FIB norādīja, ka šī ir tikai "provizoriska" publiskošana, pēc kuras varētu tikt publiskoti arī citi dokumenti.

Ričam bija izvirzītas federālas apsūdzības par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas ASV. Viņš bēguļoja no ASV Tieslietu ministrijas un šo apsūdzību izvirzīšanas laikā dzīvoja Šveicē, kur viņš nomira 2013.gadā. Kādu laiku viņš bija viens no FIB visvairāk meklētajiem cilvēkiem.

Riča bijusī sieva Denīze Eizenberga-Riča, kuras vārds FIB publiskotajos dokumentos bija izrediģēts, "ir bijusi liela politiska ziedotāja Demokrātu partijai, un šie ziedojumi var būt bijuši ar nolūku ietekmēt bēguļotāja [Riča] apžēlošanu," teikts

FIB zīmītē, kurā bija pieprasīts sākt provizorisku izmeklēšanu.

Dažus no šiem ziedojumiem saņēma Prezidenta Viljama Dž. Klintona Fonds, kas ir tagadējā Klintonu Fonda priekštecis.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits