Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Irākieši raizējas par ASV atkāpšanās sekām

Teroristu aktivitātes pastiprināšanās pirms nākamnedēļ paredzētās ASV karaspēka atkāpšanās no Irākas pilsētām palielina irākiešu satraukumu par savu drošību, jo daudziem ir šaubas, vai Irākas armijai un policijai būs pa spēkam nodrošināt mieru un kārtību valstī. Teroristu sarīkotā sprādzienā Bagdādes tirgū trešdien vakarā gāja bojā vismaz 78 cilvēki, vairāki uzbrukumi notika arī ceturtdien.

Saskaņā ar ASV un Irākas valdības vienošanos amerikāņu karavīriem līdz 30.jūnijam jāaiziet no Irākas pilsētām un jāatkāpjas uz savām bāzēm. Tas ir viens no posmiem ceļā uz pilnīgu ASV karaspēka atkāpšanos no Irākas. Drošības analītiķi brīdina, ka Irākas nemiernieku grupējumi mēģinās izmantot šo brīdi, lai parādītu savu spēku un dotu triecienu Irākas valdībai.

Bažas par drošību

Vardarbības līmenis Irākā pēdējā gada laikā ir ievērojami samazinājies, jo Al Qaeda un citiem kaujinieku grupējumiem vairs nav tautas atbalsta un tie cietuši lielus zaudējumus cīņā pret Irākas valdības un starptautiskās koalīcijas spēkiem. Tomēr kaujinieki turpina atsevišķus uzbrukumus, lai sanaidotu irākiešus un noskaņotu viņus pret valdību, kas nav spējīga parūpēties par iedzīvotāju drošību. Uzbrukumus pārsvarā rīko sunnītu kaujinieki, kas negrib samierināties ar šiītu nākšanu pie varas Irākā.

Sprādziens, kas trešdien tika sarīkots Bagdādes šiītu rajonā, bija viens no lielākajiem terora aktiem kopš gada sākuma. "Es redzēju miesas gabalus un asiņu peļķes. Šādi sprādzieni apstiprina, ka Irākas drošības spēki nav spējīgi pasargāt tautu no vardarbības," ziņu aģentūrai AFP stāsta Bagdādes iedzīvotājs Seifs Muhammeds. Daudzi irākieši ar dalītām jūtām gaida ASV karaspēka atkāpšanos, jo apzinās, ka ārvalstu karaspēka klātbūtne līdz šim palīdzēja novērst visaptverošu konfliktu starp naidīgām Irākas kaujinieku grupām. "Teroristu grupējumi vēlas pavēstīt, ka pēc ASV karaspēka atkāpšanās no pilsētām šeit būs drošības vakuums," sarunā ar aģentūru Reuters secina 40 gadu vecais Bagdādes taksists Dževāds Kadīms.

Pilsoņu karš maz ticams


Irākā joprojām izvietoti vairāk nekā 130 000 amerikāņu karavīru, un gaidāms, ka viņu skaits netiks īpaši samazināts līdz nākamā gada janvārim, kad Irākā paredzētas parlamenta vēlēšanas. Pēc tam sāksies straujāka ASV karaspēka izvešana, ko plānots pabeigt līdz 2011.gada beigām. ASV prezidents Baraks Obama vēlas izvest amerikāņu karavīrus no Irākas, lai pievērstu lielāku uzmanību cīņai pret teroristiem Afganistānā.

Drošības analītiķi prognozē, ka ASV karaspēka atkāpšanās veicinās jaunas sadursmes starp šiītu, sunnītu un kurdu grupējumiem, kas cīnīsies par varu Irākā. Taču eksperti uzskata, ka Irākas valdībai izdosies ierobežot šīs sadursmes, lai novērstu jaunu pilsoņu karu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits