Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Irāna nodos ASV slepenās bezpilota lidmašīnas rotaļu kopiju

Irānas valsts radio 17. janvārī paziņoja, ka Teherāna ir gatava piekāpties ASV prasībām un nodot amerikāņiem tās rokās nonākušo slepeno bezpilota lidmašīnu RQ-170 Sentinel, kas izgatavota, izmantojot tā dēvētās neredzamības tehnoloģijas. Tiesa gan – ar vienu atrunu: kā raksta Izraēlas izdevums Yediot Ahronot, amerikāņiem tiks nodota virs Irānas pārtvertā bezpilota lidaparāta samazināta kopija.

Modelis mērogos 1:80 tiks nosūtīts uz Vašingtonu, atbildot uz oficiālu ASV pieprasījumu atgriezt bezpilota lidaparātu (BPLA). Kā paziņoja Irānas radio, rotaļāties ar bezpilota lidmašīnu kopijām varēs ne tikai ASV militārā virspavēlniecība, bet arī jebkurš Irānas iedzīvotājs: valstī plānots sākt šādu rotaļlietu ražošanu, kas tiks tirgotas par 70 tūkstošiem riālu jeb aptuveni četriem ASV dolāriem.

Kā tika ziņots jau agrāk, Irāna ir pasludinājusi tās rīcībā nonākušo bezpilota lidmašīnu par savu īpašumu un ne tikai atsacījusies atdot to ASV, bet arī apsolījusi plaši izmantot visas RQ-170 Sentinel tehnoloģijas savu bezpilota lidmašīnu ražošanai.

Bezpilota lidaparātu RQ-170 Sentinel ir izstrādājusi kompānija Lockheed Martin un ASV militārpersonas Afganistānā to izmanto kopš 2007. gada. Tajā pašā laikā līdz 2009. gada beigām lidaparāts tika uzskatīts par slepenu un ASV neatzina tā esamību. Šī iemesla dēļ joprojām nav zināmi RQ-170 tehniskie parametri. Oficiāli par lidaparātu zināms vienīgi, ka tā korpusam ir speciāls segums, kas ļauj izvairīties no atklāšanas ar radiolokācijas ierīcēm.

Informācija par BPLA RQ-170 Sentinel nokrišanu Irānas teritorijā pirmoreiz izskanēja 4. decembrī, tomēr kad tieši tas noticis, netika precizēts. Sākotnēji tika uzskatīts, ka BPLA varētu piederēt Starptautiskajiem drošības uzturēšanas spēkiem Afganistānā (ISAF), taču pēc tam noskaidrojās, kas tas pieder CIP un Irānas teritorijā veicis izlūkošanas darbības. Irānas varas iestādes šī iemesla dēļ nosauca incidentu ar BPLA par agresijas aktu un provokāciju un vērsās ar atbilstošu sūdzību ANO.

Jāpiebilst, ka Irānas militārpersonas paziņoja – tām izdevies pārtvert RQ-170, izvedot no ierindas tā elektronisko vadības sistēmu, tajā pašā laikā nenodarot aparātam būtiskus bojājumus. Kā vēstīja Krievijas prese, BPLA pārtveršanai tikuši izmantoti šajā valstī ražotie radioelektroniskie kaujas kompleksi 1E222 Autobāze, kurus Krievija Irānai piegādāja šī gada oktobrī.

Vašingtona tikmēr noliedza informāciju par BPLA radioelektronisku pārtveršanu, paziņojot, ka amerikāņu piloti zaudējuši kontroli pār aparātu, un tas nokritis, beidzoties degvielai. Savukārt lai atspēkotu apgalvojums, ka lidaparāts vienkārši nokritis, Irāna izplatīja videoierakstu, kurā redzams, kā pārtvertais BPLA tiek nosēdināts vienā no valsts lidlaukiem:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits