Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Ķīna kritizē ASV jaukšanos Āzijas lietās

Ķīna otrdien starptautiskā drošības jautājumiem veltītā forumā vāji slēptā formā kritizējusi ASV jaukšanos Āzijas lietās, paužot bažas par Vašingtonas nolūkiem reģionā.

"Dažas valstis tiecas pēc absolūta militāra pārākuma, nemitīgi stiprina savas militārās alianses un grib iegūt sev absolūtu drošību uz citu valstu rēķina," reģionālā aizsardzības jautājumiem veltītā forumā paziņoja Ķīnas aizsardzības ministrs Čans Vaņguaņs.

Viņš norādīja, ka ASV prezidents Baraks Obama palielinājis Savienoto Valstu militāro un ekonomisko klātbūtni reģionā, raisot bažas Pekinā, ka Amerika grib ierobežot Ķīnas izaugsmi.

Vašingtona pēdējā laikā paudusi bažas par kuģošanas brīvību Dienvidķīnas jūrā, kas atrodas starptautiskā kuģošanas līnijā un kur Ķīna izveidojusi vairākas mākslīgās salas militāro objektu atbalstam.

ASV arī paziņojušas, ka izvietos pretraķešu aizsardzības sistēmu Dienvidkorejā pēc Ziemeļkorejas nesenajiem raķešu un kodolizmēģinājumiem.

Ķīna pretendē gandrīz uz visu Dienvidķīnas jūru, kur teritoriālās pretenzijas ir arī Brunejai, Malaizijai, Filipīnām, Vjetnamai un Taivānai.

Starptautiskais tribunāls jūlijā nolēma, ka "nav juridiska pamata Ķīnas pretenzijām uz vēsturiskām tiesībām jūras apgabalos, kurus iekļauj Pekinas patvaļīgi nospraustā līnija", un Pekina ir pārkāpusi Filipīnu tiesības tās ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā.

Reaģējot uz to, Ķīna paziņoja, ka "nepieņem un neatzīst" tribunāla lēmumu. Ķīna jau iepriekš paziņojusi, ka šīs tiesas jurisdikciju neatzīst un tādējādi tās lēmumiem nav juridiska spēka.

Prasību Hāgas tiesā 2003.gadā iesniedza Filipīnas, kas uzskata, ka tām pieder Spratlija salas un Skārboro sēklis, kas atrodas tās ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits