Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Laikraksts: ASV atradušas attaisnojumu aviācijas triecienam pa Pakistānas militārpersonām

Pakistānas varas iestādes tikušas brīdinātas par aviācijas triecienu pa pie Afganistānas robežas esošo Pakistānas armijas kontrolposteni, kura rezultātā gāja bojā 24 karavīri, raksta The Wall Street Journal, atsaucoties uz avotiem ASV komisijā, kas nodarbojas ar incidenta izmeklēšanu.

Saskaņā ar šo informāciju, sākotnējā pārbaude liecina, ka ASV puse vēl līdz trieciena došanai uzdevusi jautājumu Pakistānas varas iestādēm, vai gaidāmā trieciena vietā atrodas Pakistānas karaspēks. Tikai pēc noliedzošas atbildes saņemšanas sekojis aviācijas trieciens. Pie tam komisija apgalvo, ka par iemeslu triecienam kļuvusi šaušana pa ASV un Afganistānas karavīriem no Pakistānas karaspēka pozīcijām.

Izdevums atzīmē, ka šie secinājumi ir tikai sākotnējie un balstīti uz tiešo operācijas dalībnieku no ASV un Afganistānas puses liecībām. Pakistānas varas iestādes šo informāciju pagaidām nekādi nav komentējušas.

Traģiskais incidents notika naktī uz 26. novembrī pie Pakistānas robežas ar Afganistānu. ASV un Afganistānas armiju īpašo uzdevumu vienības, vajājot talibus, šķērsoja robežu un uzdūrās Pakistānas armijas pagaidu kontrolpostenim, kas nebija atzīmēts kartēs. Pēc tam, kā apgalvo ASV spēku pārstāvji, starp kontrolpostenī dislocētajiem karavīriem un sākusies apšaude. Amerikāņi izsauca atbalstu no gaisa, un kontrolpostenis tika pilnībā iznīcināts, savukārt vairākums tajā esošo karavīru gāja bojā.

Nākamajā dienā noskaidrojās, ka kontrolposteni ierīkojusi Pakistānas armija, bet bojā gājušie un ievainotie ir tās kareivji un virsnieki. Islāmabada nekavējoties izteica asu protestu pret amerikāņu militārpersonu darbībām, nosaucot notikušo par „tīšu un ar neko neizprovocētu uzbrukumu”. Pakistāna aizliedza ASV izmantot savu aviobāzi bezpilota lidmašīnu palaišanai, pārtrauca sadarbību ar Vašingtonu izlūkošanas sfērā un aizliedza kravu NATO kontingentam Afganistānā tranzītu caur savu teritoriju.

NATO pārstāvji atvainojās par aviācijas triecienu, nosaucot to par „traģisku kļūdu” un solīja rūpīgi izmeklēt notikušo. Kā gaidāms, šīs izmeklēšanas galīgie rezultāti tiks publiskoti 23. decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits