Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Laikraksts: ASV izlūkdienestiem nav pierādījumu par Irānas nodomiem radīt atombumbu

ASV izlūkošanas analītiķi turpina uzskatīt, ka nav stingru pierādījumu Irānas nodomiem radīt atombumbu, sestdien vēsta laikraksts The New York Times.

Atsaucoties uz vārdā neminētām ASV amatpersonām, avīze raksta, ka jaunākie ASV izlūkdienestu novērtējumi lielā mērā sakrīt ar 2007.gadā izdarītu novērtējumu, ka Irāna ir atteikusies no kodolieroču programmas. Pēc amatpersonu teiktā, šāds viedoklis tika būtībā apstiprināts 2010.gada Nacionālajā izlūkošanas novērtējumā, un arī tagad ir vienots ASV 16 izlūkošanas aģentūru uzskats.

Kā norāda The New York Times, ASV, Izraēlas un Eiropas izlūkdienestu amatpersonu vidū valda vienprātība, ka Irāna bagātina kodoldegvielu un attīsta daļu nepieciešamās infrastruktūras, lai kļūtu par kodolvalsti.

Taču ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) un citi izlūkdienesti uzskata, ka Irāna vēl nav pieņēmusi lēmumu, vai atsākt paralēlo 2003.gadā apturēto programmu kodolgalviņas izstrādei.

Analītiķi un izlūkdienestu amatpersonas domā, ka ir vēl viens iespējams izskaidrojums Irāna aktivitātēm kodoltehnoloģiju jomā, norāda avīze. Pēc viņu teiktā, Irāna varētu censties vairot savu ietekmi reģionā, radot "stratēģisku neizpratni". Tā vietā, lai izgatavotu atombumbu, Irāna cenšas vairot savu autoritāti, sējot starp valstīm neizpratni par tās patiesajām kodolambīcijām.

Kā norāda The New York Times, daži analītiķi kā piemēru min Indiju un Pakistānu, kurām abām desmitgadēm ilgi bija slepenas kodolieroču programmas, pirms tās reāli pieņēma lēmumu izgatavot atombumbas un izmēģināja tās 1998.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits