Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Obama atvainojies Afganistānas prezidentam par Korānu dedzināšanu ASV militārajā bāzē

ASV prezidents Baraks Obama savam Afganistānas kolēģim Hamidam Karzai nosūtījis atvainošanās vēstuli saistībā ar plašus protestus izraisījušo Korānu dedzināšanu ASV militārajā bāzē.

Kā informē Karzai birojs, Obama savā vēstulē skaidrojis, ka Korānu dedzināšana nav bijusi apzināta rīcība, un solījis veikt izmeklēšanu. "Es vēlos paust dziļu nožēlu par šo incidentu," teikts vēstulē. "Es vēlos izteikt Jums un Afganistānas tautai atvainošanos." Obama arī solījis gādāt, lai nekas tamlīdzīgs vairs neatkārtotos, un saukt vainīgos pie atbildības.

Jau ziņots, ka Afganistānā ceturtdien trešo dienu pēc kārtas turpinās protesti, ko izraisījušas ziņas par ASV armijas bāzē Kabulas pievērtē notikušo Korāna eksemplāru dedzināšanu. Līdz šim protestos dzīvību zaudējuši jau vismaz 12 cilvēki.

Saucot "Nāvi Amerikai!", ceturtdien vairāk nekā 600 cilvēku izgāja Lagmānas provinces galvaspilsētas Mihtarlāmas ielās, bet demonstrācijā Džalālābādā iesaistījās aptuveni 300 studentu. Vēl trešdien sadursmēs protestētāju un policijas starpā dzīvību zaudēja vismaz deviņi cilvēki.

ASV amatpersonas vairākkārt atvainojušās par to, ka Bagramas gaisa spēku bāzē musulmaņu svēto rakstu eksemplāri nonākuši atkritumu dedzināšanas vietā, kur tie iznīcināti.

Korāni Bagramas bāzes cietumā ieslodzītajiem konfiscēti, jo radušās aizdomas, ka cietumnieki svētos rakstus izmanto, lai viens otram nodotu vēstījumus, apliecināja divas Savienoto Valstu amatpersonas, kuras vēlējās palikt anonīmas. Trešdien Bagramas bāzi apmeklēja starptautisko bruņoto spēku un Afganistānas valdības kopīga komanda, lai iepazītos ar incidenta apstākļiem.

Kabulā, kā arī provincēs uz austrumiem, ziemeļiem un dienvidiem no galvaspilsētas trešdien sadusmoti afgāņi izgāja ielās, saucot "Nāvi Amerikai!", "Nāvi Obamam!". Protestētāji dedzināja veikalus un automašīnas, bija dzirdami šāvieni.

Lielākās demonstrācijas notika Afganistānas galvaspilsētā Kabulā un Džalālābādā valsts austrumu daļā. Tur studenti sadedzinājuši lelli, kas attēlo ASV prezidentu Baraku Obamu.

"Mēs esam Korāna sargi. Mēs gribam, lai tie, kas sadedzināja Korānus, tiktu nodoti mums, mēs gribam taisnību," pie Afganistānas parlamenta Kabulā sacīja Rahims Šahs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits