Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Obama: Palestīniešu ANO centieni ir uzmanības novēršana

Palestīniešu pašpārvaldes centieni panākt, lai to ANO to atzīst par valsti, ir uzmanības novēršana un šīs iniciatīvas rezultātā dzīvotspējīga valsts netiks iegūta, pirmdien sacīja ASV prezidents Baraks Obama.

Savukārt Izraēla, ja tā mēģinās atriebties par šo soli, liedzot palestīniešiem finanšu resursus pārvaldes īstenošanai, pati sev nodarīs kaitējumu.

ASV jau iepriekš draudējušas, ka balsojumā ANO Drošības padomē par palestīniešu iesniegumu izmantos veto tiesības.

Palestīniešu taktika ir uzmanības "novēršana" un neatrisina valstiskuma problēmu.

"Šo jautājumu var atrisināt vienīgi, ja izraēlieši un palestīnieši par kaut ko vienojas", norādīja prezidents.

"Tas, kas notiek Ņujorkā, var piesaistīt lielu preses uzmanību, bet tas patiesībā nemainīs to, kas notiek uz vietas, līdz izraēlieši un palestīnieši nesēdīsies pie sarunu galda," skaidroja Obama.

Tomēr viņš arī brīdināja Izraēlu - ja tā palestīniešiem par viņu centieniem ANO atriebsies tādā veidā, kas kaitēs palestīniešu pārvaldes finansēšanai, "tas Izraēlai kaitēs, nevis palīdzēs Izraēlai".Sagaidāms, ka palestīniešu pašpārvalde lūgs, lai tās statuss ANO tiktu paaugstināts no "novērotāja" uz "valsts, kas nav dalībvalsts" statusu, kāds patlaban jau ir Vatikānam.

Rezolūcijas projektā skaidri norādīts - apstiprinošs balsojums nenozīmē, ka ANO dalībvalstij būs pienākums atzīt Palestīnu, turklāt Palestīna nekavējoties sāks sarunas ar Izraēlu, pirmdien vēsta Izraēlas laikraksts "Haaretz".

Rezolūciju šādā formulējumā atbalstīs 20 no ES 27 valstīm, arī Vācija un Itālija atbalsta šādu rezolūciju, norāda laikraksts.

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass uzstāsies ar runu ANO 23.septembrī, bet pats balsojums varētu notikt oktobra sākumā.

Ja palestīniešu priekšlikums tiks atbalstīts, Palestīna varēs pievienoties vairākām starptautiskajām organizācijām, arī Starptautiskajai Krimināltiesai, un iesniegt tur prasību pret Izraēlu.

"Tas ir solis garā ceļā, un tā mērķis nav kādu deleģitimizēt vai izolēt. Drīzāk tās [rezolūcijas] mērķis ir okupācijas deleģitimizācija," svētdien sacīja vecākais palestīniešu sarunvedējs Sāebs Erīkāts.

"Ja mēs panākam atzīšanu, mēs neceram, ka kolonistu apmetnes automātiski tiks aizvāktas vai arī izbeigsies Izraēlas provokācijas un noziegumi. Vienīgā atšķirība ir tā, ka Palestīna kļūs par valsti, kuru ir okupējusi cita ANO dalībvalsts. Tas nozīmē, ka sarunās par galīgo statusu tiks izstrādāts grafiks Izraēlas aiziešanai," sacīja diplomāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits