Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Obama spēris soli ceļā uz atteikšanos no atomieročiem

ASV prezidents Baraks Obama apstiprinājis jauno ASV atomieroču izmantošanas stratēģiju, kas paredz ierobežot atomieroču izmantošanas iespējas. Tas ir solis ceļā uz B.Obamas pasludināto mērķi par pilnīgu atteikšanos no atomieročiem, lai atbrīvotu pasauli no bīstamākā ieroču veida. Pateicoties šim solījumam, B.Obama pagājušogad saņēma Nobela Miera prēmiju.


ASV ir vienīgā valsts, kas atomieročus izmantojusi karadarbībā. Otrā pasaules kara beigās atombumbas tika nomestas uz Japānas pilsētām Hirosimas un Nagasaki, nogalinot simtiem tūkstošu cilvēku.


Jaunā stratēģija paredz, ka ASV varēs izmantot atomieročus galvenokārt aizsardzībai, lai atturētu ienaidniekus no uzbrukuma. Saskaņā ar šo stratēģiju ASV atomieročus nevarēs izmantot, lai atbildētu uz ķīmisko vai bioloģisko ieroču uzbrukumu. Tiesa gan, tas neattiecas uz valstīm, kas atsakās ievērot Kodolieroču neizplatīšanas līguma noteikumus, tātad ASV joprojām varēs vērsties pret tādām valstīm kā Irāna un Ziemeļkoreja. Kā zināms, atomieročus savā arsenālā ir iekļāvušas deviņas valstis — ASV, Krievija, Lielbritānija, Francija, Ķīna, Indija, Pakistāna, Izraēla un Ziemeļkoreja. Aizdomās par centieniem iegūt atomieročus tiek turēta ASV ienaidniece Irāna.


ASV amatpersonas uzsver, ka jaunā stratēģija nemazinās ASV un sabiedroto drošību. Paredzams, ka ASV atteiksies no atomieroču izmēģināšanas un jaunu atomieroču izstrādāšanas.


B.Obama un Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs ceturtdien Prāgā plāno parakstīt jaunu līgumu par atomieroču skaita samazināšanu. Saskaņā ar šo līgumu ASV un Krievijas arsenālā paliks pa 1550 stratēģisko atomieroču kaujas galviņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits