Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

papildināts (9:00) - Obama paraksta vienošanos ASV maksātnespējas novēršanai

ASV prezidents Baraks Obama trešdien parakstīja likumprojektu, kas paredz nodrošināt iespēju valstij aizņemties un atjaunot valdības darbu. 

Tādējādi šis Baltā nama paziņojums ir pēdējais gabaliņš mokpilnajā drāmā, kas bija radījusi riskus iespējamai ASV parādsaistību maksātnespējai un satricinājusi finanšu tirgus visā pasaulē. 

Vienošanos valsts maksātnespējas novēršanai apstiprinājis arī ASV Kongress.

Vispirms balsojumus par likumprojektu notika demokrātu kontrolētajā Senātā, kur tas tika pieņemts ar 81 balsi par un 18 pret.

Tam sekoja balsojums republikāņu kontrolētajā Pārstāvju palātā, kur likumprojekts tika pieņemts ar 285 balsīm par un 144 pret.

Vienošanās tika apstiprināta vien mazāk nekā divas stundas pirms 17.oktobra, kas bija termiņš, pēc kura sasniegšanas ASV aptrūktos finanšu līdzekļu un tā pirmo reizi vēsturē piedzīvotu parādsaistību maksātnespēju.

Pirms vienošanās panākšanas par ASV valdības darbības atjaunošanu Obama paziņoja, ka nekavējoties parakstīs šo likumprojektu, viņam cenšoties pēc iespējas ātrāk novērst politiskās krīzes radītos postījumus.

Taču viņš arī brīdināja, ka Vašingtonai jāpārtrauc situāciju veidošanās, kurās to vada krīze. Prezidents uzsvēra, ka ASV līderiem nepieciešams atgūt Amerikas iedzīvotāju uzticību pēc šīs krīzes.

"Mēs sāksim nekavējoties atjaunot mūsu valdības darbību, un mēs varam sākt izklīdināt šo neskaidrības un nemiera mākoni, kas bija apņēmis mūsu uzņēmumus un Amerikas iedzīvotājus," sacīja Obama.

Baltā nama budžeta direktore Silvija Metjū Burvela pavēstīja, ka "darbinieki darbā varētu atgriezties no rīta".

Burvela norādīja, ka simtiem tūkstošu federālo darbinieku jau izdots rīkojums ātri un mierīgi atjaunot biroju darbu. "Amerikas iedzīvotāju vārdā paldies jums un jūsu komandām par kalpošanu un jūsu nepārtraukto darbu, kas pēdējo nedēļu laikā noritējis apgrūtinošos apstākļos," izteicās Burvela.

Sašķeltajam Kongresam mēnesi atrodoties politiskā strupceļā, Senāta vairākuma līderis Harijs Rīds aiz aizslēgtām durvīm rīkoja pārrunas ar Senāta republikāņu mazākuma līderi Miču Makonelu, lai panāktu kompromisu šīs krīzes izbeigšanai.

"Divpartiju Senāts rīkojās pareizi un pārtrauca šo politisko paralīzi," pavēstīja demokrātu senators Diks Durbins.

Tikmēr vairāku Pārstāvju palātas republikāņu noskaņojums gan nav iepriecinošs, viņiem uzskatot, ka šīs vienošanās apstiprināšana ir zaudēta iespēja, lai izvirzītu savas prasības par valsts izdevumu samazināšanu un Obamas panāktās veselības aprūpes sistēmas reformu īstenošanas apturēšanu.

Pēc vienošanās prezentēšanas ASV Pārstāvju palātas spīkers Džons Bēners atzina neizbēgamo un pavēstīja, ka nav iemeslu balsot pret šo likumprojektu, vienlaikus, gan uzsverot, ka republikāņi nav apmierināti ar tā nosacījumiem.

Likumprojekts paredz, ka ASV valdība varēs aizņemties līdzekļus arī pēc 16,7 triljonu dolāru parādsaistību griestu sasniegšanas, lai spētu ievērot savas saistības. Tāpat tas arī nodrošinās pilna apjoma atalgojumu tiem, kuri valdības darbības apturēšanas laikā bija spiesti palikt mājās.

Tāpat trešdien apstiprinātā vienošanās ietver mehānismu, kas liks likumdevējiem uzsākt ilgtermiņa budžeta pārrunas, līdz 13.decembrim paredzot ierosinājumu prezentēšanu.

ASV ekonomiku vairāk nekā divas nedēļas ilgušajā krīzē bija apdraudējuši vēl nepieredzēti riski, Valsts kasei norādot, ka no ceturtdienas tā vairs nebūs spējīga aizņemties papildu naudu un novērst postošu parādsaistību defoltu.

Starptautiskā reitingu aģentūra "Standard & Poor's" pavēstīja, ka valdības darbības apturēšanas dēļ ASV ekonomika jau zaudējusi 24 miljardus dolāru, turklāt ceturtajā ceturksnī tiks ievērojami samazināta valsts iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsme.

(Papildināta no 7.rindkopas.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits