Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Rietumvalstis Afganistānas armijas uzturēšanai ik gadu piešķirs četrus miljardus ASV dolāru

Sākot ar 2014. gadu rietumvalstis sniegs Afganistānai ikgadēju militāro palīdzību 4,1 miljarda ASV dolāru apmērā. Par to, kā vēsta Defense News, paziņojis Afganistānas prezidents Hamids Karzai. Pēc viņa vārdiem, šo summu valsts saņems desmit gadu garumā. Tādējādi rietumvalstu militārās palīdzības Afganistānai kopējais apmērs pārsniegs 40 miljardus ASV dolāru.

Afganistāna saņems militāro palīdzību pēc NATO spēku izvešanas no valsts, kas paredzēta 2014. gadā. Šie līdzekļi tiks pārskaitīti bruņoto spēku uzturēšanai, jauna bruņojumu un militārās tehnikas iegādei, kā arī nacionālās drošības garantēšanai. „Šie līdzekļi ļaus uzturēt armiju un citus bruņotos spēkus. Mēs esam pateicīgi,” paziņoja H. Karzai.

Militārās palīdzības apmēru sākotnēji bija noteikusi NATO virspavēlniecība, par pamatu aprēķiniem ņemot Afganistānas bruņoto spēku skaitu 352 tūkstošu cilvēku apmērā. Nedaudz vēlāk ASV nonāca pie secinājuma, ka Afganistānai tās drošības garantēšanai pietiks ar 230 tūkstošus cilvēku lielu armiju. Kā izteikušies izdevuma informācijas avoti, summa 4,1 miljarda dolāru apmērā balstīta tieši amerikāņu novērtējumā.

Savukārt Afganistānas militārpersonas nepiekrīt amerikāņu novērtējumam. Tā valsts aizsardzības ministrs, ģenerālis Abduls Rahims Vardaks paziņoja, ka 230 tūkstoši cilvēku ir nepietiekams skaits valsts bruņotajiem spēkiem. Pēc viņa vārdiem, šāds karavīru skaits neļaus garantēt nacionālo drošību un rezultātā „novedīs pie katastrofas”.

Jāpiebilst, ka, pēc NATO pārstāvja vārdiem, militārās palīdzības Afganistānai apjoms pagaidām vēl tiek apspriests, tajā skaitā arī ar šīs valsts vadību. Apspriests tiek arī projekts, kura ietvaros rietumvalstis ik gadu pārskaitīs Afganistānai tikai 3,6 miljardus ASV dolāru, bet pārējos 500 miljonus dolāru Afganistāna meklēs savā budžetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits